ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

0
770

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ

 

Ανακοινώθηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης 2023 (επιταγή ακρίβειας) για τον Δεκέμβριο. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 16.11.2023, την χορήγηση επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης το Δεκέμβριο,  καθώς θα αξιοποιηθεί η υπεραπόδοση στα έσοδα (350 εκατομμύρια) που δημιουργεί δημοσιονομικό χώρο.

Δικαιούχοι θα είναι:

Δικαιούχοι επιδόματος τέκνων του ΟΠΕΚΑ το Δεκέμβριο αύξηση θα είναι 150%.

Δικαιούχοι επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ. Θα δοθούν 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους.

  • 225.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ  του ΟΠΕΚΑ, του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ  θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.
  • https://www.facebook.com/minscfa/videos/314061151429419

Όσοι παίρνουν το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, που θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση

Χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά. Θα πάρουν 150 ευρώ παραπάνω.

Επίσης, θα καλυφθούν και ανασφάλιστοι υπερήλικες

Εξειδικεύοντας τα παραπάνω έκτακτα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο υπουργός οικονομικών ανέφερε

Τον Δεκέμβριο 2023 θα καταβληθεί μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος παιδιού στους δικαιούχους

  • 800.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ, θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Ενδεικτικά το συνολικό ποσό (αρχικό ποσό συν επιπλέον μιάμιση δόση) που θα λάβει το Δεκέμβριο μια οικογένεια με τρία παιδιά κυμαίνεται από 280 έως 700 ευρώ .  Όπως αναφέρθηκε, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μιάμιση δόση επιδόματος παιδιού. Υπενθυμίζεται ότι το ποσό του επιδόματος ανέρχεται σε 70 ή 42 ή 28 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο παιδί ανά μήνα, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος και σε 140 ή 84 ή 56 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί, ανά μήνα. Συνεπώς η επιπλέον ενίσχυση αναφέρεται στον κατωτέρω πίνακα και κυμαίνεται από 42 ευρώ έως και 840 ευρώ για μια οικογένεια με 5 τέκνα:
  • Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Καταβολή 50% επιπλέον του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος το Δεκέμβριο.

  • 210.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος. Υπενθυμίζεται ότι από τον Δεκέμβριο, όπως έχει ανακοινωθεί, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αυξάνεται κατά 8 %. Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια θα λάβει το Δεκέμβριο συνολικά 648 ευρώ (αρχικό επίδομα + αύξηση 8 % + έκτακτο επίδομα).

Καταβολή ποσού 150 ευρώ σε συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά ή με προσωπική διαφορά κάτω από 10 ευρώ και κύρια σύνταξη κάτω από 700 ευρώ.

Καταβολή ποσού 150 ευρώ και στους ανασφάλιστους υπερήλικες

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο θα καταβληθούν επιπλέον:

  • Επίδομα 100-200 ευρώ στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά.
  • Διπλάσιο ποσό market pass και επέκταση του για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για τους πολίτες στις πληγείσες περιοχές από τις πρόσφατες καταστροφές.
  • Επίδομα θέρμανσης για όλες τις πηγές ενέργειας το οποίο από 1-1-2024 επεκτείνεται και στους λογαριασμούς ρεύματος.
  • Το Youth Pass σε νέους 18-19 ετών.
  • Το αυξημένο κατά 8% ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, το συνολικό κόστος των μέτρων ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών για τον Δεκέμβριο διαμορφώνεται σε 717 εκατ. ευρώ ενώ η δαπάνη για τα μόνιμα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των πολιτών από το 2024 (περιλαμβάνει τις αυξήσεις σε μισθούς-συντάξεις, αφορολόγητο για οικογένειες, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ για ασφαλιζόμενες κατοικίες, το Youth Pass και την απαλλαγή των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς φαρμάκων) διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ ετησίως.

ΠΗΓΗ– https://www.naftemporiki.gr