ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ–ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ,ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ 800 ΕΥΡΩ

0
1715

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ–ΠΟΙΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ,ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ 800 ΕΥΡΩ

Αύριο ανοίγει πιθανότατα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την χορήγηση των 800 ευρώ για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που θέσπισε η κυβέρνηση.Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα των 800 ευρώ στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη, 24 Μαρτίου και θα ολοκληρωθεί -σύμφωνα με τα όσα ισχύουν μέχρι στιγμής- την επόμενη Τρίτη, 31 Μαρτίου.

Η πρώτη αίτηση για το επίδομα 800 ευρώ υποβάλλεται από τους εργοδότες που θα κάνουν χρήση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής συμβάσεων εργασίας. Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας θα απαιτείται μια δεύτερη δήλωση -στην οποία θα γνωστοποιείται και ο τραπεζικός αριθμός IBAN- από τους εργαζόμενους και ελεύθερους επαγγελματίες που επλήγησαν. Η δεύτερη δήλωση θα υποβάλλεται σε πλατφόρμα που θα «σηκώσει» το υπουργείο Εργασίας

Ειδική αποζημίωση της τάξης των 800 ευρώ θα καταβληθεί σε εργαζόμενους που μένουν χωρίς εισόδημα από το «λουκέτο» στις επιχειρήσεις αλλά και σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως εξήγγειλε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Το ειδικό «επίδομα» θα καλύπτει τους δικαιούχους για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου. Το ποσό θα καταβληθεί μέσω αιτήσεων από την πλευρά των εργοδοτών αλλά και μέσω υπεύθυνων δηλώσεων που πρέπει να κάνουν οι εργαζόμενοι στο σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.Να σημειωθεί ότι το επίδομα των 800 ευρώ καλύπτει το διάστημα από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και το τέλος Απριλίου και θα είναι ακατάσχετο.

Σημειώνεται ότι εργαζόμενοι που εργάζονται παράλληλα σε πάνω από μία επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία ανεστάλη τότε θα λάβουν μία φορά το ποσό των 800 ευρώ.

Στις παραπάνω κατηγορίες μισθωτών υπάγονται τόσο οι πλήρους όσο και οι μερικής απασχόληση, καθώς όσοι απασχολούνται με εκ περιτροπής απασχόληση

Προβολή εικόνας στο Twitter

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Εκτός των εργαζομένων και οι αυτοαπασχολούμενοι θα λάβουν την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ για το ίδιο διάστημα.

Το βοήθημα αναμένεται να καταβληθεί στις αρχές Απριλίου σε ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται ενώ τα υπόλοιπα μέτρα προβλέπουν:

  • Αναβολή σε όλες τις φορολογικές υποχρεώσεις για μήνες
  • Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μηνός Φεβρουαρίου, για 3 μήνες, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις

Την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ δικαιούνται αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν παράλληλη μερική απασχόληση ως μισθωτοί εφόσον δεν έχουν άλλη πλήρη απασχόληση.

Ιδιοκτήτες περισσοτέρων της μίας ατομικών επιχειρήσεων οι οποίες έχουν πληγεί από την κρίση του κορονοϊού δεν θα λάβουν την αποζημίωση των 800 ευρώ.

Για τους ανέργους παρατείνεται για ένα επιπλέον δίμηνο η επιδότηση ανεργίας που έληξε ή λήγει το πρώτο 3μηνο του 2020.

ΠΗΓΗ- https://workenter.gr/dimosio/eidiseis/apozimiosi-poioi-ergazomenoi-kai-aytoapasholoymenoi-tha-lavoyn-800-eyro