ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

0
1977

ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ

Διαμορφώθηκαν τα κριτήρια βάσει των οποίων θα χορηγηθεί το Κοινωνικο μερισμα 2019

Έως το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις.

Η σχετική νομοθετική διάταξη θα σταλεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή και θα κατατεθεί πιθανότατα στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Τα κριτήρια

(1) Εισοδηματικά κριτήρια για τους μακροχρόνια άνεργους. Βαρύνουσα σημασία θα έχει το εισόδημα του νοικοκυριού στο οποίο ανήκει ο άνεργος. Είναι πιθανό να ληφθεί υπόψη ο χρόνος που έχει μείνει κάποιος άνεργος. Απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να έχουν υποβληθεί όλες οι φορολογικές δηλώσεις και να είναι εγγεγραμμένος ο άνεργος στον ΟΑΕΔ.

(2) Και στους πολύτεκνους θα χρησιμοποιηθούν εισοδηματικά κριτήρια. Εξετάζεται έως την τελευταία στιγμή εάν στον κατάλογο των δικαιούχων Κοινωνικού Μερίσματος ενταχθούν και οι τρίτεκνοι.

(3) Εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην τεθούν κριτήρια για τους γονείς με παιδί που αντιμετωπίζει αναπηρία (με ποσοστό άνω του 67%). Ο αριθμός των δικαιούχων είναι μόλις 18.000 οικογένειες που έχουν παιδί έως 18 ετών, ενώ αυξάνεται στις 25.000 αν συμπεριληφθούν και τα άτομα ηλικίας έως 25 ετών.

Σημαντικά:

  • Το επίδομα θα φθάνει έως και τα 1.000 ευρώ
  • Θα είναι ακατάσχετο και αφορολόγητο
  • Δεν θα συμψηφίζεται με ληξιπρόθεσμες ή άλλες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία

ΠΗΓΗ-  https://workenter.gr/programmata-ergasias/eidiseis/koinoniko-merisma-2019-ayta-einai-ta-kritiria-gia-koinoniko-merisma