ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΞΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ΄ΟΙΚΟΝ

0
1585

Πρεμιέρα για το Εξοικονομώ κατ’ οίκον και τις αιτησεις: Επιδότηση έως 25.000 ευρώ

Η πλατφόρμα του Εξοικονομώ κατ’ οίκον βρίσκεται στην διεύθυνση: https://exoikonomisi.ypen.gr, ενώ αναμένεται να διατεθούν συνολικά 400 εκατ. ευρώ με το νέο πρόγραμμα.

Οι αιτήσεις που ξεκινούν σήμερα αφορούν τις ακόλουθες περιοχές:

Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου οι θα ανοίξουν οι αιτήσεις για τις εξής περιφέρειες: Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης ενώ για την Αττική και το Νότιο Αιγαίο οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στις από 23 Σεπτεμβρίου 2019.

Το συνολικό ύψος των επιχορηγήσεων θα κυμανθεί στα 241 εκατ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις -συνυπολογίζοντας τη συνεισφορά των ιδιοκτητών- θα φτάσουν τα 400 εκατ. ευρώ.

Οι εργασίας που επιδοτούνται:

-Αντικατάσταση κουφωμάτων
-Τοποθέτηση ή αναβάθμιση θερμομόνωσης
-Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
-Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Οι προϋποθέσεις

Προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η επιλογή ενεργειακού επιθεωρητή – από το μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Ο ενεργειακός επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Οι ωφελούμενοι μετά την εκτέλεση των παρεμβάσεων πρέπει να απευθυνθούν εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Μετά τη διαπίστωση της επίτευξης του ενεργειακού στόχου, με βάση το Β’ ΠΕΑ, καταβάλλονται τα κίνητρα του προγράμματος.

Τι δαπάνες καλύπτονται

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα αφορά κύριες κατοικίες (μονοκατοικίες, πολυκατοικίες καθώς και μεμονωμένα διαμερίσματα) αλλά όχι και ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα).

Η κατοικία πρέπει επίσης να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης. Τέλος, η επιδότηση για τις παραπάνω εργασίας μπορεί να φτάσει και το 70% του συνολικού κόστους.

ΠΗΓΗ–  https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/269962/premiera-gia-to-eksoikonomo-kat-oikon-ii-anoigei-i-platforma-gia-tin-prasini-anakainisi-se-spitia-epidotisi-eos-25-000-evro-poy-ksekinoyn-oi-aitiseis?fbclid=IwAR0FMizv2PGuXnIe8fmOjtbIOaYoKMhShKvuSHSqKKuvg-4kfErTHnVYhOw