ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΓΟΡΙΑ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ–ΠΑΓΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ Π.Ο.Τ

0
2985

Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων: Μειωμένη στρατιωτική θητεία σε όλα τα αγόρια των τρίτεκνων

Ικανοποιείται το χρόνιο και πάγιο αίτημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων(ΠΟΤ) για την μειωμένη στρατιωτική θητεία σε όλα τα αγόρια στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

 Μέχρι τώρα μειωμένη στρατιωτική θητεία είχε μόνο το πρώτο αγόρι της οικογένειας.
Από τώρα και μετά  μειωμένη στρατιωτική θητεία θα έχουν όλα τα αγόρια της τρίτεκνης και πολύτεκνης οικογένειας.

Αλλαγές και μειώσεις στη στρατιωτική θητεία κατά περίπτωση, προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Παναγιώτης Ρήγας.

Συγκεκριμένα ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε στην στρατιωτική θητεία των πολυτέκνων, των ανυπότακτων και των αντιρρησιών συνείδησης .

«Η θητεία θα είναι εξάμηνη για όλα τα παιδιά που θα υπηρετήσουν και είναι πάνω από πέντε σε μία οικογένεια. Επίσης το ίδιο θα γίνεται για οικογένειες με 3 – 4 παιδιά, όπου η θητεία θα μειώνεται».

Ο κ. Ρήγας εξήγησε, μέσω του σταθμού 105,5 «Στο Κόκκινο» – για το νομοσχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση εδώ και τρεις μέρες – ότι η μείωση της θητείας στους έξι μήνες θα αφορά όλα τα αγόρια των πολυτέκνων οικογενειακών που έχουν πέντε παιδιά και πάνω οποτεδήποτε και αν υπηρετήσουν και όχι μόνο το πρώτο παιδί, όπως ισχύει σήμερα.

Όσον αφορά τις οικογένειες με τρία παιδιά, η θητεία όλων των στρατεύσιμων πηγαίνει στους οκτώ μήνες.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ«Ρυθμίσεις Μέριμνας Προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων,
Στρατολογίας, Στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξει
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Θέματα στρατολογικής φύσης
Άρθρο 17
Τροποποίηση διατάξεων στρατολογικής φύσης του ν. 3421/2005 (Α΄ 302)

Άρθρο 10 – Τροποποίηση διατάξεων του ν. 3883/2010 (Α΄ 167)

4. Στο τέλος της υποπερίπτωσης α΄ της περίπτ. 2 της παρ. 1α του άρθρου 5 του ν. 3883/2010 προστίθεται πέμπτο και έκτο εδάφιο ως εξής:

Τριτέκνοι και Πολύτεκνοι Στρατιωτικοί μετατίθενται ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και κατόπιν επιθυμίας τους στον τόπο που επιθυμούν.

«Τα προαναφερόμενα στελέχη υπηρετούν, υποχρεωτικά, στον τόπο της προτίμησής τους, μετά από σχετική αναφορά τους. Η παρ. 3 εφαρμόζεται αναλόγως.».

http://www.opengov.gr/mindefence/wp-content/uploads/downloads/2019/03/%CE%9D%CE%9F%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%A7%CE%95%CE%94%CE%99%CE%9F_%CE%A5%CE%A0%CE%95%CE%98%CE%91.pdf?fbclid=IwAR3TGVE19PCr-9RHbd5v4arzQ5Uaw1IG4E4_d8y54043Bd54AgHvbaER3gE

Επίσης, όπως υπογράμμισε, υπάρχει τακτοποίηση των ανυπότακτων. «Όσα παιδιά μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 πάνε φαντάροι, κλείνουν όλα τα θέματα που είχαν στρατολογικά, ποινικά ή διοικητικά».

«Για τους αντιρρησίες συνείδησης που επιθυμούν να εξαγοράσουν το υπόλοιπο της θητείας τους κατεβαίνει το όριο. Αυτό μπορεί να γίνει εφόσον έχουν συμπληρώσει το 33ο έτος από το 35ο που ισχύει σήμερα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως ανέφερε ο κ. Ρήγας, «η θητεία θα είναι εξάμηνη για όλα τα παιδιά που θα υπηρετήσουν και είναι πάνω από πέντε σε μία οικογένεια. Επίσης το ίδιο θα γίνεται για οικογένειες με 3 – 4 παιδιά, όπου η θητεία θα μειώνεται».

Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου που τίθεται σε διαβούλευση και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, δίνονται κίνητρα στους ανυπότακτους να εκπληρώσουν τη στρατιωτική τους θητεία, διευθετώντας οικονομικές οφειλές χωρίς άλλες ποινικές και πειθαρχικές κυρώσεις.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Δ. Θωμάς

Μειώσεις κατά περίπτωση στη στρατιωτική θητεία (video)