ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α21 — ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΣΑ

0
1183

ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ Α21 — ΠΙΝΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΝΕΑ ΠΟΣΑ

Αυξάνονται από 1ης/1/2025 τα επιδόματα παιδιού, στέγασης και το εγγυημένο εισόδημα για περισσότερους από 1 εκατ. δικαιούχους, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που ανακοινώθηκαν χθες.

Στα μέτρα που ανακοινώθηκαν σε διυπουργική συνέντευξη Τύπου, περιλαμβάνεται και η  σύγκλειση προνομίων των τριτέκνων με τους πολύτεκνους με αύξηση και της ποσόστωσης των προσλήψεων τριτέκνων στο Δημόσιο από 12% σε 16%, ενώ εξετάζεται και η αύξηση της μοριοδότησής τους στις μετεγγραφές για τις σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Αναμόρφωση

Στο μέτωπο των επιδομάτων επιχειρείται ριζική αναμόρφωση, που περιλαμβάνει την αύξηση των ποσών για τους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού, στέγασης και εγγυημένου εισοδήματος, τη θέσπιση περιουσιακών κριτηρίων -όπως η αξία των ακινήτων και το ύψος των καταθέσεων-, ενώ για τους δικαιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί, το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή των ποσών θα είναι μειωμένο κατά 20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και κατά 30% στο εγγυημένο εισόδημα.

Με αυτό το κριτήριο το αποτέλεσμα θα είναι πολλές οικογένειες που άλλαζαν κατηγορία και έπαιρναν μικρότερο επίδομα ή έχαναν το επίδομα επειδή δήλωναν υψηλότερο εισόδημα λόγω της εργασίας τους θα παίρνουν από το 2025 είτε αυξημένο επίδομα είτε δεν θα χάνουν, επειδή θα λαμβάνεται υπόψη χαμηλότερο όριο εισοδήματος κατά 20%.

Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ σήμερα δεν λαμβάνει επίδομα γιατί υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας που ανήκει. Από το 2025 όμως το όριο εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαμορφωθεί στις 25.600 ευρώ, και θα λάβουν το επίδομα

Τι αλλάζει

Ειδικότερα:

1 Αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη. Το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Η αύξηση είναι 60,7% για όσους ήταν στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα και θα πάνε στη δεύτερη. Για παράδειγμα, όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ το μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ. Οσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ το μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.

 

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

ΠΗΓΗ– https://epirusgate.gr