ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

0
1435

ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ειταγή ακρίβειας αλλά και επίδομα παιδιού αναμένεται να λάβει ένα συγκεκριμένο μέρος ανθρώπων, το οποίο το δικαιούνται προς το τέλος του χρόνου και κοντά στις αρχές του νέου.

Σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών αναμένεται να δοθεί μέσα στον Δεκέμβριο του 2023 τόσο επιταγή ακρίβειας όσο και επίδομα παιδιού προκειμένου να υπάρξει μεγάλη ανάσα στους ανθρώπους αυτούς.

Σε μια έκτακτη οικονομική ενίσχυση προχωράει ουσιαστικά η κυβέρνηση προς εκείνη την κατηγορία που ανήκει στα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς στόχος της είναι να τους βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής τους.

Πιο αναλυτικά, αξίζει να σας αναφέρουμε ότι το συγκεκριμένο επίδομα που θα δοθεί σ’ αυτές τις κατηγορίες ανθρώπων, αναμένεται να κυμαίνεται από 200-250 ευρώ και θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους ανέργους.

Επιταγή ακρίβειας και επίδομα παιδιού – Ποιοι θα το πάρουν

«Κλειδώνει» με την αναθεώρηση του Προϋπολογισμού το το επίδομα ακρίβειας το οποίο θα καταβληθεί ως εισοδηματική ενίσχυση  μέσα στον Δεκέμβρη σε ειδικές κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών.

Πόσο θα είναι το ποσό όσον αφορά την επιταγή ακρίβειας και το επίδομα παιδιού

Το επίδομα θα κυμαίνεται από 200-250 ευρώ και θα αφορά οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, άτομα με αναπηρία και μη επιδοτούμενους ανέργους, ενώ παραμένει ανοιχτή η επέκτασή του και στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλαδή σε όσους το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 11.000 ευρώ.

Στην περίπτωση που αποφασιστεί η επέκταση του επιδόματος και στους συνταξιούχους, δικαιούχοι θα είναι και όσοι λαμβάνουν οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη, προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου προσυνταξιοδοτική παροχή, αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ.

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα αναμένεται, με το ετήσιο ατομικό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους να μην υπερβαίνει τις 9.600 ευρώ. Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημά τους για το φορολογικό έτος  δεν υπερβαίνει τις 16.800 ευρώ.

Διευκρινίζεται πως ως φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης που προκύπτει από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων του φορολογικού έτους 2022.

Παράλληλα, για τους μακροχρόνια ανέργους θα προβλέπεται ότι θα καταβληθεί σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια ανέργους που έχουν συμπληρώσει 12-24 μήνες συνεχόμενης ανεργίας.

Δικαιούχοι θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο της ΔΥΠΑ για διάστημα πάνω από 12 και έως 24 μήνες.

Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα ευάλωτα νοικοκυριά φαίνεται πως βρίσκεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς το κύμα της ακρίβειας καλπάζει ανεξέλεγκτο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής», το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «ζυγίζει» όλες τις διαθέσιμες επιλογές που έχει κι ενώ διεθνώς επικρατεί ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα λόγω του πολέμου που μαίνεται στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας, η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει τον μποναμά όχι μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά, αλλά και σε άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά και άλλες κατηγορίες πολιτών, λίγο πριν το τέλος του 2023.

Σε ό,τι αφορά τους χαμηλοσυνταξιούχους, «Το Βήμα της Κυριακής» αναφέρει ότι θα αποφασιστεί τελευταία στιγμή – εφόσον τελικά δοθεί το επίδομα – αν θα συμπεριλαμβάνονται στους δικαιούχους, ανεξαρτήτως αν λάβουν το επίδομα προσωπικής διαφοράς.

Υπενθυμίζεται ότι το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ είχαν λάβει πέρυσι πριν από τα Χριστούγεννα περίπου ένα εκατομμύριο συνταξιούχοι, 174.000 δικαιούχοι αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, καθώς και 36.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

Τι εξετάζεται για την επιταγή ακρίβειας
Παράλληλα, ανοιχτό είναι και το σενάριο να δοθεί επιταγή ακρίβειας 250 ευρώ σε ευάλωτους και συγκεκριμένα σε μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία , οικογένειες με παιδιά που λαμβάνουν το οικογενειακό επίδομα καθώς και εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο εισόδημα.

Σημειώνεται ότι για τους μακροχρόνια άνεργους την τελευταία φορά που δόθηκε το έκτακτο βοήθημα και έλαβαν 250 ευρώ, τα εισοδηματικά κριτήρια ήταν:

  • 9.600 ευρώ για τους ευρώ για τους άγαμους
  • 16.800 ευρώ για τους έγγαμους
  • Οι δικαιούχοι της έκτακτης στήριξης
  • Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα θα αφορά τους εξής δικαιούχους:
  • 800.000 Οικογένειες με παιδιά
  • 205.000 Δικαιούχοι Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • 182.000 Άτομα με αναπηρία
  • 100.000 Μακροχρόνια άνεργοι (μη επιδοτούμενοι)
  • Υπό συζήτηση:
  • Επίδομα 250 €: Σε 1.200.000 χαμηλοσυνταξιούχους με τις εξής προϋποθέσεις
  • Σύνταξη: Έως 800 € (Ετ. Εισόδημα 9.600 €)
  • Οικογενειακό Εισόδημα: Έως 16.800 €
  • Ακίνητη Περιουσία: Έως 300.000 €

Σε κάθε περίπτωση την απόφαση για το αν τελικά θα δοθεί η επιταγή ακρίβειας θα τη λάβει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

πηγή: newsme.gr