ΜΠΛΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

0
824

ΜΠΛΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ

Τα τιμολόγια, όπως έχει παρουσιαστεί, θα έχουν “πράσινο”, “μπλε” και “πορτοκαλί” χρώμα, συν ένα ακόμη που θα έχει κοινή φόρμουλα για όλους τους παρόχους και θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους

Από 1ης/1ου/2024 έρχονται οι αλλαγές στις χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος με τα χρωματιστά τιμολόγια και χωρίς να προηγηθεί διαβούλευση με τις Ενώσεις, όπως θα αναμενόταν, κατά τον πρόεδρο της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας Γιώργο Λεχουρίτη και φέρνουν αρκετές δυσκολίες στους καταναλωτές, καθώς δεν κινούνται προς το συμφέρον τους και την ανακούφισή τους.

«Στη διάθεσή τους οι καταναλωτές, όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), θα έχουν 3+1 τιμολόγια, αν και λείπει το τιμολόγιο “μαύρου” χρώματος για την τσέπη τους», προσθέτει.

Τα τιμολόγια, όπως έχει παρουσιαστεί, θα έχουν “πράσινο”, “μπλε” και “πορτοκαλί” χρώμα, συν ένα ακόμη που θα έχει κοινή φόρμουλα για όλους τους παρόχους και θα διαφοροποιείται μόνο ως προς το περιθώριο κέρδους. Η τιμή του τελευταίου τιμολογίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων στους καταναλωτές (ex ante) για κάθε μήνα τιμολόγησης και θα γίνεται διόρθωση στην τιμή του επόμενου μήνα, ανάλογα με τη διακύμανση της χονδρεμπορικής τιμής.

Η μετάφραση των χρωμάτων

Τα τιμολόγια που θα προσφέρονται θα είναι τα εξής:

1) “Μπλε”, δηλαδή σταθερά καθ’ όλη τη διάρκεια ισχύος της σύμβασης.

2) “Πράσινα”, δηλαδή κυμαινόμενα με ανακοίνωση της τιμής, είτε πριν την εφαρμογή της (π.χ. η τιμή του Ιανουαρίου θα ανακοινωθεί την 1η Ιανουαρίου), είτε απολογιστικά (στο ίδιο παράδειγμα η τιμή του Ιανουαρίου θα οριστικοποιείται έως δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης, δηλαδή έως τον Μάρτιο), που θα επισημαίνονται με πράσινο χρώμα. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και τα προϊόντα μικτής τιμολόγησης, η τιμή των οποίων θα ανακοινώνεται είτε την πρώτη μέρα του μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της, είτε την πρώτη μέρα του τρίτου μήνα μετά τον μήνα εφαρμογής της.

3) “Πορτοκαλί”, δηλαδή προϊόντα δυναμικής τιμολόγησης, τα οποία μπορούν να κυμαίνονται ακόμη και μέσα στην ημέρα και προσφέρονται μόνο στους καταναλωτές που έχουν έξυπνο μετρητή

Μπορεί με τις χρωματικές διακρίσεις η ΡΑΕ να προσπαθεί να κάνει ευκολότερη την κατανόηση των τιμολογίων, όμως αυτό δε σημαίνει ότι ο μέσος καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να επιλέξει ποια κατηγορία τον συμφέρει και ποιες παγίδες μπορεί να κρύβονται

Η σταθερή χρέωση (μπλε χρώμα) φαίνεται ως η ασφαλέστερη επιλογή, όμως τα τιμολόγια αυτής της κατηγορίας θα είναι αρκετά πιο ακριβά. Τα δυναμικά τιμολόγια (πορτοκαλί) είναι μια εκδοχή κυμαινόμενων τιμολογίων για τους λίγους καταναλωτές με μετρητές κατανάλωσης.

Πίσω από τα “πράσινα” τιμολόγια, όμως, κρύβονται δύο διαφορετικές εκδοχές της ρήτρας αναπροσαρμογής: Θα υπάρχει ένα προϊόν με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα, τα νέα κυμαινόμενα τιμολόγια, και ένα προϊόν με ανακοίνωση τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής (τα παλιά τιμολόγια με ρήτρα αναπροσαρμογής).

ΠΗΓΗ–  neakriti.gr/parapolitika