ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

0
499

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 780 ΕΥΡΩ 

Το μέτρο έρχεται να αποκαταστήσει μια τεράστια ανισότητα που υφίσταται μεταξύ μισθωτών από τη μία πλευρά και αυτοαπασχολούμενων (ασφαλισμένων σε τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ) και αγροτισσών (ασφαλισμένων σε τ. ΟΓΑ) από την άλλη, στο πεδίο της ανατροφής των παιδιών

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θεσπιστεί εξαρχής και για πρώτη φορά ειδική αμειβόμενη άδεια για μητέρες αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες στα πρότυπα της αντίστοιχης άδειας για τις εργαζόμενες μητέρες με σχέση εξαρτημένης εργασίας.

Συνεπώς, το ύψος της παροχής θα είναι αντίστοιχο με αυτό που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, ήτοι ίσο με τον κατώτατο μισθό που για το τρέχον έτος ανέρχεται σε 780 ευρώ τον μήνα, για συνολικά 9 μήνες και με δυνατότητα μερικής μεταβίβασής του και στον πατέρα (για 7 μήνες). Καθ’ όλο αυτό το διάστημα θα παρέχεται και ασφαλιστική κάλυψη στη μητέρα

Να σημειωθεί ότι μόλις πριν από ένα χρόνο το σχετικό επίδομα του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκε από τους 6 στους 9 μήνες, ενώ προβλέφθηκε και η δυνατότητα μεταβίβασής του στον πατέρα, σε αναλογία με την ειδική άδεια ανατροφής που δικαιούνται οι μητέρες εργαζόμενες στο Δημόσιο. Οι οποίες βέβαια έχουν δικαίωμα μετά τη γέννα και για 24 μήνες να μην εργάζονται, λαμβάνοντας μάλιστα το σύνολο του μισθού τους Ετσι, μετά την εξίσωση των δικαιωμάτων των μητέρων που απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στον δημόσιο τομέα με τις μητέρες του ιδιωτικού τομέα, πριν από ένα χρόνο, με την προωθούμενη ρύθμιση, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Κ» ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης, αναμένεται να ολοκληρωθεί η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των εργαζομένων, ανεξαρτήτως απασχόλησης και σχέσης εργασίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, η αντιστοίχιση της προστασίας εκτείνεται έως και το δικαίωμα μερικής μεταβίβασης της παροχής και στον πατέρα, «κατά τρόπο, ώστε να μπορούμε να αναφερόμαστε πλέον σε ολοκληρωμένη προστασία της γονεϊκότητας και της ισορροπίας προσωπικής και επαγγελματικής ζωής».

Από το 2024

Με τη θεσμοθέτηση του μέτρου, χιλιάδες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες που θα γεννήσουν εντός του 2024 θα λάβουν τουλάχιστον τα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού όπως ισχύει σήμερα, για διάστημα 9 μηνών. Για να χορηγηθεί όμως το επίδομα αυτό στις μητέρες θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

– Να υπάρχει ταμειακή ενημερότητα και ασφαλιστική ικανότητα για παροχές ασθένειας κατά την ημερομηνία του τοκετού.

– Να μη δικαιούται η αιτούσα επίδομα μητρότητας από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό.

 

ΠΗΓΗ– https://www.kathimerini.gr/