ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 2022-2023

0
382

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ: ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ

Αυτές είναι οι βασικές κατηγορίες μετεγγραφών – Δείτε εδώ την απόφαση για τις μετεγγραφές 2022 – 2023.

Στράτος Στρατηγάκης, μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας, μίλησε προ ημερών στην ΕΡΤ και έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το πώς κάποιος φοιτητής μπορεί να αιτηθεί μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή άλλης πόλης.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατηγάκη και με άρθρο του σε ειδησεογραφικό μέσο, δύο είναι οι βασικές κατηγορίες μετεγγραφών: Με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια και οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών. Η μεγάλη τους διαφορά είναι ότι η πρώτη κατηγορία έχει περιορισμένο αριθμό μετεγγραφών που μπορεί να ικανοποιήσει· μόνο το 15% των θέσεων μπορεί να καλυφθεί, ώστε να μην υπερφορτώνονται κάποια Πανεπιστήμια και αδειάζουν άλλα. Είναι λογικό, λοιπόν, να υπάρχει κάποια μοριοδότηση, ώστε να προηγηθούν κάποιοι έναντι των άλλων σε περίπτωση που δεν επαρκούν οι θέσεις.

Η δεύτερη κατηγορία οι μετεγγραφές αδελφών φοιτητών, δεν έχει κανένα περιορισμό θέσεων. Όποιος εκπληρώνει τις προϋποθέσεις μπορεί να πάρει μετεγγραφή. Σκοπός του νομοθέτη είναι να μην υπάρχει καμία οικογένεια με κατά κεφαλήν εισόδημα μικρότερο των 12.500 ευρώ που θα χρειάζεται να συντηρεί τρία σπίτια (την οικογενειακή εστία και δύο σπίτια φοιτητών σε διαφορετικές πόλεις). Είναι προφανές ότι όσοι μπορούν να ενταχθούν σ’ αυτή την κατηγορία μπορεί να είναι σίγουροι, και συνεπώς ήσυχοι, ότι θα πάρουν οπωσδήποτε μετεγγραφή· όσοι εντάσσονται στην πρώτη κατηγορία ζουν στην αβεβαιότητα.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που και τα δύο αδέλφια φοιτούν σε κάποια ανώτερη ή ανώτατη σχολή μετεγγραφή δικαιούται μόνο ο πρωτοετής φοιτητής/τρια.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο σταδιοδρομίας, οι περιορισμοί στις μετεγγραφές αφορούν:

  • Μόνο σε αντίστοιχο τμήμα άλλης Περιφερειακής Ενότητας
  • Μόνο αν πιάνει τη βάση της Μετεγγραφής (βάση τμήματος – 2750 μόρια)

Oι σχετικές αιτήσεις θα γίνουν αυτόματα και η ψηφιακή πλατφόρμα για τις μετεγγραφές θα ελέγξει τα στοιχεία που θα δηλωθούν. Τα αποτελέσματα των ηλεκτρονικών αιτήσεων θα ανακοινωθούν μετά τη λήξη της σχετικής προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Βασικές προϋποθέσεις και για τις δύο κατηγορίες είναι το τμήμα προορισμού να είναι αντίστοιχο με το τμήμα προέλευσης και να “πιάνει” ο υποψήφιος τη βάση της μετεγγραφής. Η αντιστοιχία του τμήματος προκύπτει από ένα πίνακα, που δημοσιεύει κάθε χρόνο το Υπουργείο Παιδείας, και είναι σαφής, δεν αφήνει, δηλαδή, περιθώρια αμφιβολιών. Αντίθετα η βάση μετεγγραφής είναι απροσδιόριστη τη στιγμή υποβολής του Μηχανογραφικού δελτίου του υποψηφίου, καθώς για τον υπολογισμό της χρειάζεται να γνωρίζουμε τη βάση που θα έχει το τμήμα προορισμού, όταν, με το καλό, ανακοινωθούν οι βάσεις. Από τη βάση του τμήματος προορισμού αφαιρούμε 2.750 μόρια και ο υποψήφιος πρέπει να συγκεντρώνει περισσότερα μόρια από αυτή τη διαφορά. Αν, δηλαδή, μία σχολή έχει βάση (τον Αύγουστο που θα ανακοινωθούν οι βάσεις) 15.000 μόρια τότε 15.000-2.750=12.250. Αν ο υποψήφιος έχει έστω και ένα μόριο λιγότερο, τότε δεν μπορεί να κάνει αίτηση μετεγγραφής για το συγκεκριμένο τμήμα.

Μέχρι τώρα υπήρχε μία αμφιβολία στους γονείς, που αγχώνονται περισσότερο, αφού αυτοί πληρώνουν, αν θα πάρει ή όχι τη μετεγγραφή το παιδί τους. Φέτος τα πράγματα δυσκόλεψαν πάρα πολύ για τις μετεγγραφές. Η ακρίβεια και η οικονομική κρίση που ακολουθεί έκαναν πολλούς γονείς να μην αφήσουν τα παιδιά τους να δηλώσουν σχολές εκτός έδρας. Όσοι δήλωσαν σχολές εκτός έδρας έχουν πολύ μεγάλο άγχος, διότι τα πράγματα φέτος είναι πιο δύσκολα με τις μετεγγραφές. Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των μορίων έκανε τους υποψηφίους να έχουν διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα. Πώς να υπολογίσουν τη διαφορά από το τμήμα προορισμού;

Δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από το Υπουργείο Παιδείας, που να λέει το λογικό και αναμενόμενο: η βάση της μετεγγραφής υπολογίζεται από τη βάση του τμήματος προορισμού μείον τα μόρια που έχει ο υποψήφιος για το συγκεκριμένο τμήμα. Ξεπερνώντας αυτό το εμπόδιο, η επόμενη ερώτηση των γονιών είναι και ποια θα είναι η βάση του τμήματος. Εδώ πολλοί γονείς και υποψήφιοι κάνουν ένα κρίσιμο λάθος: Αφαιρούν από τη βάση του 2021 τα μόρια που συγκεντρώνει φέτος ο υποψήφιος και συμπεραίνουν ότι μπορεί ή δεν μπορεί να κάνει αίτηση μετεγγραφής, ώστε να αποφασίσουν ή όχι αν θα δηλώσουν τη σχολή.

Φέτος, όμως, σύμφωνα με τον κο. Στρατηγάκη, κάθε υποψήφιος έχει διαφορετικά μόρια για κάθε τμήμα, με την καθιέρωση των συντελεστών βαρύτητας, κάτι που δεν ίσχυε πέρυσι. Έτσι οι περσινές βάσεις μπορεί να μην έχουν καμία σχέση με τις φετινές. Η αβεβαιότητα είναι, λοιπόν, πολύ μεγαλύτερη φέτος από τις προηγούμενες χρονιές. Το Υπουργείο Παιδείας όχι μόνο δεν βοηθά τα πράγματα, αλλά τα χειροτερεύει. Είναι η πρώτη φορά εδώ και είκοσι (20) χρόνια που αρνείται να δώσει συγκεντρωτικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων

Όλα τα προηγούμενα τουλάχιστον 20 χρόνια δημοσίευε ή την κλιμάκωση των μορίων ή το βαθμό πρόσβασης (το μέσο όρο των υποψηφίων), πόσοι υποψήφιοι, δηλαδή, έχουν μέσο όρο από 15 έως 15,5. Φέτος, δεν δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία.

Έχει μεγάλη σημασία να είναι ενήμεροι οι υποψήφιοι, τόσο για τα Τμήματα προς και από τα οποία μπορούν να ζητήσουν μετεγγραφή, αλλά κυρίως και για τα 94 Τμήματα από τα οποία, εφόσον εισαχθούν, δε θα μπορούν κατόπιν να ζητήσουν μετεγγραφή, καθώς είναι μη αντίστοιχα (δεν έχουν αντιστοίχηση με άλλα Τμήματα).

Η αντιστοιχία καθορίστηκε για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Για την Απόφαση ελήφθη υπόψη και η απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, που ελήφθη στην υπ’ αρ. 36/8-7-2022 συνεδρίαση του και διαβιβάστηκε στο ΥΠΑΙΘ, με το, υπό στοιχεία 28132 EJ/8-7-2022 έγγραφο του Προέδρου της Αρχής, με την οποία διατυπώθηκε η γνώμη της ΕΘΑΑΕ για τις αντιστοιχίες των Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των ΑΕΙ και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, ακαδημαϊκού έτους 2022-2023.

Τα τμήματα που δεν είναι αντίστοιχα, είναι πάρα πολλά σε αριθμό (94 συνολικά) και καλό θα είναι να τα γνωρίζετε. Ειδικότερα, στην ηλεκτρονική σελίδα του Υπουργείου Παιδείας μπορείτε να βρείτε τις αντιστοιχίες όλων των τμημάτων για να ξέρετε πού βαδίζετε.