ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ–ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΤ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

0
1127

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ–ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΤ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Π Α Ν Ε Λ Λ Α Δ Ι Κ Η  Ο Μ Ο Σ Π Ο Ν Δ Ι Α

Τ Ρ Ι Τ Ε Κ Ν Ω Ν (ΠΟΤ)

Μακρυνίτσης 9,  ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ –  ΑΘΗΝΑΙ

Τηλ.: 6909065204 – 6932737727 –   e-mail:pespo3t@yahoo.gr

Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων: Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας: Άμεσα να χαρακτηριστούν οι Τρίτεκνοι ως Πολύτεκνοι

Παγκόσμια Hμέρα Οικογένειας  η  15 Μαΐου και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων (ΠΟΤ) διοργάνωσε ημερίδα με θέμα το Δημογραφικό, το οποίο αποτελεί   ένα Εθνικό πρόβλημα ζωτικής σημασίας για την χώρα μας   μετά την Δημόσια Υγεία λαμβάνοντας υπ’ όψιν  τις συνθήκες της πανδημίας φέτος.

Η δημιουργία οικογένειας ….. αυτού του  θεσμού που καλύπτει θεμελιώδεις ανάγκες της ανθρώπινης ύπαρξης και της κοινωνικής ευρυθμίας  χρειάζεται ιδιαίτερα στην εποχή μας ψυχική δύναμη και μεγάλο  απόθεμα προσφοράς, εφόσον  ο υποψήφιος γονιός καλείται όχι μόνο να διαχειριστεί τις ποικίλες μορφές ανασφάλειας που προκαλούν οι ανατροπές των παραδοσιακών κοινωνικών μοντέλων, αλλά και να ξεπεράσει αντιλήψεις ατομισμού και ωφελιμισμού που τείνουν να επικρατήσουν ως κοινωνικά πρότυπα.

Οι οικογένειες με τρία ή περισσότερα παιδιά μπορούν κατ’ εξοχήν να είναι εστίες ανάπτυξης νέων ανθρώπων με όλα τα ψυχικά, νοητικά και κοινωνικά χαρίσματα που συμβάλλουν στην πρόοδο και την ευημερία της κοινωνίας μας  με την πιο ανθρωποκεντρική έννοια αυτών των λέξεων Γι’ αυτό και η Πολιτεία θα πρέπει να εντείνει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι:

Βύρων Κοτζαμάνης: Καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Αλεξάνδρα Τραγάκη: Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας, Τμήμα Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Μαρία Συρεγγέλα: Υφυπουργός για την Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια

Θεανώ Φωτίου:  Βουλευτής, Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

Μανώλης Συντυχάκης: Βουλευτής, Εκπρόσωπος ΚΚΕ

Κωνσταντίνος Χήτας: Βουλευτής, Εκπρόσωπος Ελληνικής Λύσης

Οι βουλευτές: Άννα Ευθυμίου (Θεσσαλονίκη) και Διονύσης Σταμενίτης (Πέλλα)

Από τον Α και Β βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης:

Γιώργος Πατούλης: Περιφερειάρχης Αττικής

Πολυτίμη Λεονάρδου: Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής

Δημήτρης Κάρναβος: Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Απέστειλαν χαιρετισμό οι:                                                                           Κωνσταντίνος Τασούλας πρόεδρος της Βουλής,                                                Σταύρος Καλαφάτης Υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης                                             Ζωή Ράπτη Υφυπουργός Υγείας.

Παρακολούθησαν την εκδήλωση εκπρόσωποι από τους Συλλόγους Τριτέκνων της ΠΟΤ.

 Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι μελέτες  για  το Δημογραφικό πρόβλημα  τα μοντέλα  που αναπτύσσουν για το τι θα συμβεί μελλοντικά,  και  ο τρόπος που μας τα παρουσίασαν  οι δύο καθηγητές: η κα Τραγάκη, και ο κ. Κοτζαμάνης.

Κατά την  εισήγηση του ο πρόεδρος της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων (ΠΟΤ) κ. Αντώνης Ντιούδης, τόνισε μεταξύ άλλων  ότι το βασικό θέμα που χρειάζεται άμεσα λύση είναι αυτό που αφορά  την ιδιότητα των τριτέκνων καθώς  και τον χαρακτηρισμό των  τριτέκνων ως πολύτεκνοι

 Επίσης να διαχωριστεί η Δημογραφική πολιτική από την Κοινωνική και την Μεταναστευτική. Να υπάρξει Στεγαστική πολιτική καθώς και Μοριοδότηση τριτέκνων.   Επιπλέον μέριμνα σε ότι αφορά τις μετεγγραφές Φοιτητών. Να προστατευθεί ουσιαστικά και πραγματικά η μητέρα με γονικές άδειες καθώς και με ελαστικά ωράρια. Αναγκαιότητα για να επισημανθεί ο όρος οικογένεια.  Να στηρίζονται πραγματικά οι ήδη υπάρχοντες γονείς. Να υπάρξει μία δέσμη μέτρων από το 3ο παιδί και άνω. Και καταλήγοντας έθεσε ερώτηση στους παρευρισκόμενους, εάν θα   στηρίξουν την πρόταση νόμου  την οποία θα κατεβάσει στη βουλή η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων ΠΟΤ   για τον χαρακτηρισμό των  τριτέκνων ως  πολύτεκνοι.

Η κα Μαρία Συρεγγέλα, Υφυπουργός, αναφέρθηκε, στο Εργασιακό Νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς διαβούλευση, στις ρυθμίσεις που προβλέπονται μέσα σε αυτό: Άδεια μητρότητας, άδεια φροντίδας τέκνου, άδεια προγεννητικών εξετάσεων, μειωμένο ωράριο γονέων παιδιών με αναπηρία, άδεια για μονογονεϊκές οικογένειες,  την ισότητα  ,  την σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο εργασίας και την προστασία  των εργαζομένων γυναικών   δια μέσου της επιθεώρησης εργασίας. Είναι σημαντικό να υπάρχει σχέδιο δράσης για την δημογραφία και την οικογένεια. Θα δοθεί ειδική ενίσχυση ώστε να δημιουργηθούν   συνθήκες φύλαξης τέκνων και  νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί από το ταμείο ανάκαμψης.

Η κα Θεανώ Φωτίου, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέπτυξε τις πολιτικές που έπραξε κατά την θητεία της στο Υπουργείο, καθώς και αναγνώρισε την ειδική μέριμνα που χρειάζονται οι οικογένειες από το 3ο παιδί και άνω. Η βούληση τους ήταν να ικανοποιηθεί το αίτημα των  τριτέκνων για μειωμένα εισιτήρια κατά 50%. Δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξουν την διεκδίκηση μας να χαρακτηριστούν οι τρίτεκνοι  ως πολύτεκνοι.

Ο κ. Μανώλης Συντυχάκης, εκπρόσωπος του ΚΚΕ, τόνισε ότι για να μπορεί ένας νέος να δημιουργήσει οικογένεια και  να κάνει παιδιά θα πρέπει το κράτος να του εξασφαλίσει πρώτα απ΄ όλα εργασία, καθώς και να κάνει πιο εύκολη την καθημερινότητα του. Επισήμανε οτι εφόσον  διαβάσουν την πρόταση νόμου που θα κατεβάσει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων  ΠΟΤ στη Βουλή  θα στηρίξουν την διεκδίκηση μας να χαρακτηριστούν οι τρίτεκνοι  ως πολύτεκνοι.

Ο κ. Κωνσταντίνος Χήτας, εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, τόνισε  πως η Ελληνική Λύση θεωρεί  βασικό   κίνητρο επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος   την στήριξη προς την ελληνική οικογένεια. Ανέφερε ότι οι γονείς με 3 παιδιά είναι οι σύγχρονοι ήρωες της κοινωνίας μας  και θεωρούν δεδομένο απο μέρους τους  ότι οι Τρίτεκνοι είναι Πολύτεκνοι.

Η κα Άννα Ευθυμίου, Βουλευτής  Α’ Θεσσαλονίκης, τόνισε τις δυσκολίες της εργαζόμενης μητέρας όταν  αυτή αποκτά παιδιά αναφέροντας την προσωπική της εμπειρία ως εργαζόμενη μητέρα  Το δημογραφικό δεν αποτελεί θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά θα πρέπει σε αυτό  να συγκλίνουν όλοι ώστε να βρεθούν λύσεις. Αναφέρθηκε στον κοινωνικό τουρισμό  για την διεύρυνση των κριτηρίων και  καταλήγοντας είπε πως  θα στηρίξει την πρόταση μας όπως  έκανε και με το νομοσχέδιο για ΑΣΕΠ

Ο κ. Διονύσης Σταμενίτης, βουλευτής Πέλλας,  συνεχάρη τον αγώνα όλων των συλλόγων και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν. Δήλωσε ότι το δημογραφικό δεν λύνεται σε μια μέρα αλλά με σειρά θετικών μέτρων και  πολιτικών. Ανέφερε το πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης, μίλησε για το υφυπουργείο που αφορά  την οικογένεια  πως  είναι  ένα πολύ θετικό βήμα,   για το ταμείο ανάκαμψης,   και τελειώνοντας είπε   ότι θα είναι δίπλα μας  σε ότι αφορά το αίτημα μας.

Οι εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα αναγνώρισαν και συμφώνησαν ότι η Δημογραφική πολιτική χρειάζεται να έχει Διακομματική συναίνεση αλλά και συνέχεια, χωρίς να ανακόπτεται με την αλλαγή των κυβερνήσεων.

 Ο πρόεδρος ένωσης περιφερειαρχών και περιφερειάρχης Αττικής κος Πατούλης ανέφερε ότι στα  πλαίσια της κοινωνικής πολιτικής της Περιφέρειας Αττικής και με γνώμονα πάντα  την ευαισθησία προέχει η στήριξη της  οικογένειας και η ενίσχυση των νέων με κίνητρα ώστε να μπορούν να  δημιουργήσουν οικογένεια και να τεκνοποιήσουν  σε ασφαλές περιβάλλον  Αυτό  αποτελεί προτεραιότητα δράσης σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κυρίως με την κεντρική Κυβέρνηση.

Ο πιο δύσκολος και πιο ωραίος ρόλος είναι  αυτός της μητέρας τόνισε  μεταξύ άλλων η κα Λεονάρδου.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι στο πλευρό της πολύτεκνης οικογένειας,  και αντιμετωπίζει  τους τρίτεκνους ως πολύτεκνους οπως τόνισε ο κ. Κάρναβος αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ  Το μέλλον της πατρίδας μας στηρίζεται στους πολύτεκνους μας!

Ακολούθησε η Τιμητική Βράβευση στους:

Κα Γαρυφαλλιά Παπαδοπούλου– η πρώτη πρόεδρος της ΠΟΤ από την ίδρυση της

Κ. Ιωάννη Χατζημίχο – από τα ιδρυτικά μέλη της ΠΟΤ.

Την εκδήλωση συντόνισε η κα Θεοκλήτη  Μεσουρίδου, Γ. Γραμματέας της ΠΟΤ.

Το μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι χρειάζεται άμεσα μία γενναία Δημογραφική Πολιτική για την πατρίδα μας , και ως πρώτο και άμεσο μέτρο τον χαρακτηρισμό των τριτέκνων ως πολύτεκνοι

Τα παιδιά είναι το μέλλον της πατρίδας μας

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

ΤΡΙΤΕΚΝΙΑ = ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΑ

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.