ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2020 -ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ -ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

0
3092

ΤΕΛΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2020 -ΠΟΙΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΑΠΑΛΛΑΓΗ -ΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020 έχουν ήδη αναρτηθεί και οι ιδιοκτήτες ΙΧ έως το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να τα πληρώσουν, αν δεν θέλουν να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο.

Είναι σημαντικό όμως να σημειωθεί πως υπάρχουν κάποιες κατηγορίες που όπως και προηγούμενες χρονιές έτσι και φέτος δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, καθώς βρίσκονται στις ομάδες που παίρνουν απαλλαγή από την πληρωμή των τελών.

Η πλήρης απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας εκτός των ατόμων με αναπηρία ισχύει και για γονείς ανήλικων ΑμεΑ. Συγκεκριμένα, το δικαίωμα της απαλλαγής από τέλη κυκλοφορίας των ανηλίκων αναπήρων, δύναται να παραχωρείται στο πρόσωπο που ασκεί τη γονική μέριμνα ή έχει την επιτροπεία του ανήλικου αναπήρου.
Η απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας για τους παραχώρηση του δικαιώματος αυτού ισχύει μέχρι και το έτος της ενηλικίωσης του αναπήρου και για ένα μόνο όχημα, έστω και αν το πρόσωπο προς το οποίο παραχωρείται ασκεί τη γονική μέριμνα ή την επιτροπεία σε περισσότερους του ενός ανηλίκους αναπήρους.

Επιπλέον από το τέλος ταξινόμησης ή τα τέλη κυκλοφορίας αυτοκινήτου απαλλάσσονται ανάπηροι με:

Πλήρη παράλυση των κάτω ή άνω άκρων ή αμφοτερόπλευρο ακρωτηριασμό αυτών.
Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%.
Σοβαρή κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με συμμετοχή του ενός ή και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας συνολικά όχι μικρότερο του 67% από το οποίο το 40% τουλάχιστον από το ένα κάτω άκρο.
Ολική και από τους δύο οφθαλμούς τύφλωση, με ποσοστό αναπηρίας 100%.
Νοητική καθυστέρηση με δείκτη νοημοσύνης κάτω του 40%.
Μεσογειακή αναιμία ή συγγενής αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία).
Δρεπανοκυτταρική ή μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία
Νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου ή μεταμόσχευση νεφρού
Αυτισμό, εφ’ όσον αυτός συνοδεύεται από επιληπτικές κρίσεις ή πνευματική καθυστέρηση ή οργανικό ψυχοσύνδρομο και, εξαιτίας των παθήσεων αυτών ο παθών έχει καταστεί ανάπηρος, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, και είναι ανίκανος για εργασία και έχει ανάγκη βοήθειας.
Δεν πληρώνουν και όσοι καταθέσουν πινακίδες

Φυσικά όπως και τα προηγούμενα χρόνια ισχύει και για φέτος το μέτρο της ακινησίας οχημάτων. Ετσι όσοι δεν επιθυμούν να πληρώσουν το ποσό που αναλογεί για το όχημα τους, έχουν την δυνατότητα να καταθέσουν τις πινακίδες τους στην Εφορία.

Χωρίς πρόστιμο η άρση ακινησίας

Η απόφαση για την άρση ακινησίας οχημάτων έτους 2020 και την αναλογική καταβολή τελών κυκλοφορίας προβλέπει τα εξής:

– Με το άρθρο 32 του ν.4701/2020 δίνεται η δυνατότητα, εξαιρετικά για το έτος 2020, καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του έτους από κατόχους ΙΧ οχημάτων, αυτοκινήτων ή μοτοσυκλετών.

Καταβάλλονται τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης αυτής.

Ανά μήνα η χρέωση

Αυτό σημαίνει πως οι κάτοχοι ΙΧ θα πληρώσουν μόνο για τα τέλη που πραγματικά αναλογούν στους μήνες χρήσης του οχήματος και εφεξής δεν θα επιβαρύνονται με ένα μήνα επιπλέον για ένα μήνα άρσης ακινησίας, ούτε θα καταβάλουν έξτρα τέλη δυο μηνών για έξι μήνες χρήσης του αυτοκινήτου ή της μοτοσυκλέτας τους.

Πηγή:   iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/ellada/teli-kykloforias-2020-poioi-pairnoyn-apallagi