ΚΟΡΩΝΟ’IOΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ

0
1635

ΚΟΡΩΝΟ’IOΣ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ ΝΕΩΝ

Κορωνοϊός και ανεργία -Γιατί οι νέοι θα πληγούν περισσότερο από την κρίση στην ΕΕ -Τι ισχύει με την Ελλάδα

Αυτοί που φαίνεται, όμως, ότι βρίσκονται στη δυσμενέστερη θέση, είναι οι νέοι, που κινδυνεύουν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα. Στον απόηχο εκθέσεων, που υπολογίζουν ότι η πανδημία θα αφήσει πίσω της τουλάχιστον 12 εκατομμύρια ανέργους στην Ευρώπη σε αυτήν την πρώτη φάση, ο ILO κρούει τον κώδωνα για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι, πριν καλά- καλά σταθούν στα πόδια τους, πριν καλά- καλά ξεπεραστεί η οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας.

Γιατί είναι εκτεθειμένοι οι νέοι σύμφωνα με την έρευνα

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup στην τελευταία συνεδρίαση της Ευρωομάδας, τα προηγούμενα χρόνια δημιουργήθηκαν 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ωστόσο ήδη σε αυτές τις πρώτες εβδομάδες της κρίσης, χάθηκαν πολλές από αυτές.

Γιατί οι νέοι είναι πιο εκτεθειμένοι;

1. Η εμπειρία δείχνει ότι συνήθως είναι οι πρώτοι που έχουν περικοπές στις ώρες εργασίας ή χάνουν τελείως τη θέση τους. Συν τοις άλλοις, η έλλειψη εμπειρίας και διασυνδέσεων καθιστά πιο δύσκολο γι’ αυτούς να βρουν μια άλλη, αξιοπρεπή εργασία, με αποτέλεσμα να ωθούνται σε απασχόληση μικρότερης κοινωνικής και νομικής προστασίας. Ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι νέοι επιχειρηματίες, καθώς δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε χρηματοδότηση
2. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ILO (International Labor Organization) οι 3 στους 4 νέους εργάζονται στην παραοικονομία, κοινώς με «μαύρα», για παράδειγμα σε μικρά καφέ και εστιατόρια
3. Πολλοί από αυτούς καλύπτουν θέσεις μερικής ή προσωρινής απασχόλησης, δηλαδή θέσεις κατά κανόνα κακοπληρωμένες, με παράτυπα ωράρια, «φτωχή» ασφάλεια εργασίας και φυσικά με μικρή ή ανύπαρκτη ασφάλιση
4. Συνήθως εργάζονται σε τομείς που είναι ευπαθείς έναντι της πανδημίας. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν ότι 1 στους 3 νέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνται στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, σε τουριστικά καταλύματα, δηλαδή σε δραστηριότητες που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορωνοϊό. Ειδικά οι γυναίκες ως 25 ετών είναι αυτές που επηρεάζονται περισσότερο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι αποτελούν πάνω από το 50% των εργαζόμενων σε αυτούς τους κλάδους.
5. Οι θέσεις εργασίας που καλύπτουν είναι από τις πρώτες που κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση.
Και τα πέντε «καμπανάκια» ηχούν και για την Ελλάδα, η οποία δεν διατηρεί μόνο τα πρωτεία της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη, αλλά και την τελευταία θέση στα ποσοστά απασχόλησης.

Πρώτη η Σουηδία σε απασχόληση, τελευταία η Ελλάδα
Τα στοιχεία της Eurostat είναι αμείλικτα. Η απασχόληση στο σύνολο της Ευρώπης έφτασε στο 73,1% το 2019, δηλαδή πολύ κοντά στο στρατηγικό στόχο του 75% που είχε τεθεί προ πανδημίας για το 2020. Πρώτη με διαφορά η Σουηδία, παρά την οριακή μείωση της απασχόλησης κατά 0,3%. Τελευταία με διαφορά η Ελλάδα, παρά την αύξηση της απασχόλησης κατά 1,7% την περασμένη χρονιά.

Σε μια τέτοια αγορά εργασίας, που πασχίζει να συνέλθει από τη μνημονιακή περιπέτεια, οι κίνδυνοι ειδικά για τους νέους είναι προφανείς. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο μέσος «μισθός» για μερική απασχόληση διαμορφώνεται στα 403,86 ευρώ. Με αυτόν το «μισθό» προσπαθούν να επιβιώσουν 714.556 εργαζόμενοι. Κι όλα αυτά πριν ξεσπάσει η νέα κρίση.

Πηγή: iefimerida.gr –   https://www.iefimerida.gr/oikonomia/koronoios-kai-anergia-giati-oi-neoi-tha-pligoyn-perissotero