SOCIAL PLATE– ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

0
1756

SOCIAL PLATE– ΔΩΡΕΑΝ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΣΕ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Τριακόσιοι είκοσι τέσσερις τόνοι φρούτων και λαχανικών έχουν διανεμηθεί δωρεάν σε φτωχούς ανθρώπους μέσα από το πρόγραμμα Social Plate της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης. Φρούτα και λαχανικά που θεωρούνται μη εμπορεύσιμα και κατέληγαν στα σκουπίδια, πλέον, δίνονται σε όσους έχουν ανάγκη, μέσω κοινωνικών φορέων.

Στο τραπέζι φτωχών ανθρώπων καταλήγουν, καθημερινά, δεκάδες κιλά φρούτων και λαχανικών της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), μέσα από το πρόγραμμα Social Plate.

Πρόκειται για φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία οι έμποροι δεν διαθέτουν προς πώληση γιατί, είτε επειδή είναι λίγο χτυπημένα, είτε περισσότερο ώριμα από όσο θα έπρεπε, και έτσι τα πετούν.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 μέσα από το Interreg Ελλάδας-Βουλγαρίας με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη κοινωνικών φορέων, που ασχολούνται με άτομα που ζουν στην απόλυτη ένδεια. Έτσι, οι έμποροι που στεγάζονται στην ΚΑΘ, αντί να αφήνουν όλα αυτά τα μη εμπορεύσιμα τρόφιμα να πηγαίνουν χαμένα, τα προσφέρουν στο Social Plate για να δοθούν στη συνέχεια – είτε μαγειρεμένα, είτε νωπά- σε φτωχούς συμπολίτες μέσα από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων, τα συσσίτια διαφόρων εκκλησιών κ.λπ.

Όπως δήλωσε στο Sputnik η υπεύθυνη του Social Plate, κ. Νατάσα Μπόμπα, η δράση ξεκίνησε στις 23 Απριλίου 2018 με την ΚΑΘ να συστήνει την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία (ΑΜΚΕ), «Κοινωνική Επισιτιστική Βοήθεια Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία».

«Από τις 23 Απριλίου 2018, που ξεκινήσαμε, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019 μοιράσαμε συνολικά 324 τόνους φρούτα και λαχανικά», είπε η κ. Μπόμπα.

Το πρόγραμμα επιδοτήθηκε για δύο χρόνια από το Interreg, ενώ, πλέον, η χρηματοδότηση έχει σταματήσει. Ωστόσο, η ΚΑΘ συνεχίζει μόνη της το Social Plate, και συνεχίζει να μοιράζει φρούτα και λαχανικά σε περισσότερους από 70 φορείς της Θεσσαλονίκης κι άλλων περιοχών της Μακεδονίας.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε μεμονωμένα σε άτομα, αλλά τα δίνουμε σε φορείς που με τη σειρά τους τα δίνουν σε φτωχές οικογένειες και άτομα», τόνισε η υπεύθυνη του προγράμματος.

Το social plate της ΚΑΘ έχει τεράστια απήχηση, με αποτέλεσμα, αρκετές φορές, να αναζητούνται εθελοντές για να γίνει η συσκευασία των φρούτων και λαχανικών, προτού δοθούν στους φορείς.

«Πολλές φορές ζητήσαμε τη βοήθεια εθελοντών για να διαχειριστούμε τη διανομή, ενώ και οι ίδιοι οι φορείς στέλνουν άτομα για τον λόγο αυτό», ανέφερε η κ. Μπόμπα, υπενθυμίζοντας ότι, πριν το Social Plate, αυτές οι ποσότητες κατέληγαν δυστυχώς στα σκουπίδια.

ΠΗΓΗ– https://sputniknews.gr/thessaloniki/202002046219654-Social-Plate-dorean-frouta-kai-lahanika-se-ftohous-anthropous/?fbclid=IwAR2jLcOFsccaoLYWhmAR3o7WqKnRjAPphGKvgt1wAoLdT1J2nrYJNec7hxk