ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ VOUCHERS ΠΑΙΔΙΚΩΝ -ΒΡΕΦ/ΚΩΝ

0
1755

Αυξάνεται ο αριθμός των δικαιούχων vouchers για παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Άμεσα οι αιτήσεις.

Ικανοποιείται ακόμη ένα αίτημα των Τρίτεκνων,   προς το Υπουργείο Εργασίας. Η αύξηση του αριθμού των δικαιούχων vouchers, και η αύξηση του αριθμού των δομών παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Την αύξηση του προϋπολογισμού για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» στα 270 εκατ. ευρώ το 2019-2020, από 234 εκατ. ευρώ που ήταν πέρυσι, ανακοίνωσαν η κα Θεανώ Φωτίου, Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών, Αλέξη Χαρίτση.
Από φέτος αλλάζει η διαδικασία, καθώς θα πραγματοποιηθεί μια και μόνη κατανομή, ώστε έως τις 15 Ιουλίου να οριστικοποιηθούν οι δικαιούχοι των vouchers και να μπορούν οι γονείς να κλείσουν θέση στο σταθμό της επιλογής τους.
Θα καλυφθούν περισσότερες από 140.000 θέσεις και στόχος είναι να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να μην μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.
Να σημειωθεί ότι το 2015 οι δωρεάν θέσεις ήταν 79.000 και φέτος θα ξεπεράσουν τις 140.000 (αύξηση 80%), ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος αυξάνεται κατά 50%, από 182 εκατ. ευρώ το 2015 στα 270 εκατ. ευρώ για το 2019-2020.
→ Για δωρεάν είσοδο στους βρεφονηπιακούς, κυρίαρχη δράση κατά του δημογραφικού, αυξήθηκαν τα κονδύλια από 182 εκατ. ευρώ το 2015 σε 270 εκατ. ευρώ φέτος, αύξηση 50% και τα παιδιά που δωρεάν παίρνουμε από 79.000 σε 140.000 περίπου, αύξηση περίπου 80% .
→ Το πρόβλημα όμως είναι η επάρκεια θέσεων για την φιλοξενία των παιδιών που παίρνουν vouchers, κυρίως δε η επάρκεια στους δημοτικούς σταθμούς, που είναι η δημόσια παροχή στην προστασία του παιδιού.
161 Δήμοι δεν έχουν καθόλου βρεφικούς σταθμούς και στην περίπτωση αυτή δεν καταγράφεται το πρόβλημα, γιατί οι μητέρες δεν υποβάλλουν αίτηση.
Tο 2018 ψηφίσαμε νόμο και στη συνέχεια εκδώσαμε όλη την απαραίτητη δευτερεύουσα νομοθεσία ώστε να δοθεί στους Δήμους η δυνατότητα να ιδρύσουν νέα τμήματα βρεφικών και παιδικών σταθμών για να προσφέρουν τις θέσεις αυτές στο πρόγραμμα και να μειωθούν οι αποκλίσεις. Το ποσό που εξασφαλίσαμε για το πρόγραμμα αυτό μέσω του τακτικού π/υ του Υπ. Εργασίας είναι 15 εκατ. ευρώ.
→ Μέχρι στιγμής έχουν υποβάλει αιτήματα 129 δήμοι, πολλοί από αυτούς έχουν λάβει τα ποσά της χρηματοδότησης που αντιστοιχούν στις εργασίες που έχουν κάνει για διαμόρφωση χώρων και εξοπλισμό. Οι θέσεις που δημιουργούνται με βάση αυτές τις αιτήσεις είναι περί τις 2.500.
Στο πρόγραμμα αυτό με νέα ΚΥΑ που πρόκειται πολύ σύντομα να εκδοθεί, θα δοθεί παράταση μέχρι τέλος του 2019, ώστε και δήμοι που δεν είχαν προλάβει να βρουν κατάλληλους χώρους και να υποβάλουν αίτημα να μπορέσουν να το κάνουν μέχρι το τέλος της χρονιά

Η εικόνα ίσως περιέχει: 6 άτομα, περιλαμβάνεται η Nicky Protonotariou, , τα οποία χαμογελούν, άτομα στέκονται και εσωτερικός χώρος