Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 2024-25

0
185

Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ 2024-25

Βγήκε η τροπολογία για τις μετεγγραφές των φοιτητών

Καταργείται η προϋπόθεση του μέγιστου εισοδηματικού κριτηρίου (για τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες) και περιορίζεται η υφιστάμενη αρνητική προϋπόθεση μη κατοχής κυριότητας ή επικαρπίας κατοικίας.

Παράλληλα η ΕΒΕ του τμήματος προορισμού μείον 2750 μόρια διατηρείται. Αναλυτικά: Με την αύξηση των μορίων για τη διενέργεια μετεγγραφής βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, που λαμβάνουν τα μέλη τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, τα οποία φοιτούν σε πρόγραμμα Α’ κύκλου σπουδών Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., ενισχύεται η ειδική μέριμνα της πολιτείας υπέρ των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών.

Ειδικότερα, από ενάμισι (1,5) και δύο (2) μόρια αντίστοιχα, αυξάνονται σε τρία (3) τα μόρια σε αμφότερες τις περιπτώσεις, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση των εν λόγω οικογενειών, τη διευκόλυνση των σπουδών των μελών τους, και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

Επιπλέον, με την αύξηση των μοριοδότησης από ένα (1) σε δύο (2) μόρια, για κάθε μέλος της οικογένειας (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο), που είτε έχει αναπηρία 67% και άνω, είτε πάσχει από συγκεκριμένες σοβαρές ασθένειες, ενισχύεται η προστασία του θεσμού της οικογένειας και των ατόμων με αναπηρία.

Πηγή: Foititikanea.gr

Η τροπολογία για τις μετεγγραφές

Μετεγγραφή βάσει οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων

α) Οικονομικά κριτήρια:

-Έξι (6) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ,

-τέσσερα (4) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (3.000,01) έως το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ (6.000),

-τρία (3) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των έξι χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (6.000,01) έως το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ (9.000),

-δύο (2) μόρια, εάν το κατά κεφαλήν εισόδημα κυμαίνεται από το ποσό των εννέα χιλιάδων ευρώ και ενός λεπτού (9.000,01) έως το ποσό των δώδεκα χιλιάδων ευρώ (12.000) ευρώ.

Κοινωνικά κριτήρια:

–τρία (3) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι μέλος τρίτεκνης οικογένειας, προσαυξανόμενο κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος,

–τρία (3) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι μέλος πολύτεκνης οικογένειας προσαυξανόμενα κατά ήμισυ (0,5) μόριο για κάθε άγαμο τέκνο κάτω των 25 ετών της οικογένειας πλην του αιτούντος,

–τρία (3) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι ορφανός/ορφανή από τον ένα γονέα,

και πέντε (5) μόρια εάν είναι ορφανό/ορφανή και από τους δύο γονείς,

–δύο (2) μόρια, εάν ο αιτών/η αιτούσα είναι τέκνο άγαμου γονέα,

–δύο (2) μόρια, για κάθε μέλος της οικογένειας του αιτούντος/της αιτούσας (γονέα, τέκνο, αδελφό/η ή σύζυγο) το οποίο έχει αναπηρία 67% και άνω, πιστοποιούμενη από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.).

Μετεγγραφή αδελφών προπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών

1. Φοιτητής/Φοιτήτρια προγράμματος σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.ΕΑ., που έχει έναν αδελφό ή μία αδελφή που φοιτά σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α., δύναται, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, να αιτηθεί μετεγγραφή, σύμφωνα με το παρόν άρθρο, αποκλειστικά κατά το πρώτο έτος σπουδών.

–2. Δύο ή περισσότερα αδέλφια που φοιτούν σε πρόγραμμα σπουδών πρώτου κύκλου Α.Ε.Ι./Α.Ε.Α. και αποτελούν μέλη τρίτεκνων ή πολύτεκνων οικογενειών, που δεν έχουν υπερβεί την ελαχίστη χρονική διάρκεια φοίτησης, δύνανται, καθ’ υπέρβαση του ποσοστού της παρ. 1 του άρθρου 75, αυτοτελώς ή από κοινού, να αιτηθούν μετεγγραφή σε όλα τα έτη σπουδών τους.

Πηγή: Foititikanea.gr

Κατατέθηκε σήμερα  από τον υπουργό  Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη, προς ψήφιση, στη Βουλή η τροπολογία για τις μετεγγραφές των φοιτητών τρίτεκνων οικογενειών.

  • Πατήστε εδώ  για να ανοίξετε την τροπολογία
  • ΠΗΓΗ–  https://www.esos.gr/