ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ – ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΓΓΡΑΦΕΣ

0
283

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ – ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΓΓΡΑΦΕΣ

Τρίτεκνοι: Επίκειται ρύθμιση για μετεγγραφές-Τι γίνεται με την ένταξη σε ειδικές κατηγορίες μετάθεσης – Τι είπε η Υπουργός Σοφία Ζαχαράκη στη Βουλή. 

Τρίτεκνοι Σε απάντηση Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με θέμα “Ένταξη των Τρίτεκνων Εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης και Εξομοίωση τους με την κατηγορία των Πολύτεκνων Εκπαιδευτικών”, προχώρησε η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Σοφία Ζαχαράκη.

Eπιπρόσθετη μοριοδότηση στις μετεγγραφές των τριτέκνων οικογενειών στα Πανεπιστήμια “Το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας θα εξειδικεύσει σύντομα τη ρύθμιση της εφαρμογής επιπρόσθετης μοριοδότησης σε ότι αφορά στις μετεγγραφές των τριτέκνων οικογενειών στα πανεπιστήμια”, πληροφορεί η Υπουργός.

Ενταξη τριτέκνων Εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης “Αντίστοιχα, το ίδιο Υπουργείο είναι αρμόδιο και για την εξέταση του εν θέματι ζητήματος της ένταξης των τριτέκνων Εκπαιδευτικών στις ειδικές κατηγορίες μετάθεσης και απόσπασης και της εξομοίωσης τους με την κατηγορία των πολύτεκνων Εκπαιδευτικών”, αναφέρει επί του θέματος η κα Ζαχαράκη, συμπληρώνοντας ότι:

“Μετά από δεκαετίες, που είχε αγνοηθεί το αίτημα των σχεδόν 200.0000 οικογενειών η Κυβέρνηση έλαβε την πρωτοβουλία και αναγνώρισε την ισοβιότητα στην τριτεκνία. Ως επακόλουθο, δεν θα χάνεται η ιδιότητα όταν ένα παιδί ενηλικιώνεται ή ολοκληρώνει τις σπουδές του. Η δια βίου ισχύς της τριτεκνίας συνεπάγεται κατ’ επέκταση ότι το ποσοστό για τις προσλήψεις στο δημόσιο αυξάνεται από το 12% στο 16% στο σύνολο των προκηρυσσόµενων θέσεων, δηλαδή επέρχεται πλήρης εξίσωση τριτέκνων και πολυτέκνων”.

Πρωτοβουλίες εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, η Υπουργός παρέθεσε τις παρακάτω πρωτοβουλίες, που εν τοις πράγμασι «εξισώνουν» τους τρίτεκνους με τους πολύτεκνους.

“Στα στεγαστικά προγράμματα, όπως είναι το «Σπίτι μου» έχουμε μεριμνήσει, ώστε η χορήγηση των δανείων να γίνεται με τους ίδιους όρους σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, όπως και στα άλλα προγράμματα κοινωνικής στέγασης. Ως εκ τούτου, έχουν υπαχθεί στο πρόγραμμα 680 τρίτεκνοι και 104 πολύτεκνοι αιτούντες, δηλαδή πάνω από 2.500 ωφελούμενοι θα ζουν στο τέλος του έτους σε προσιτή και ποιοτική στέγη.

Εξίσου στη χορήγηση των vouchers για τους παιδικούς σταθμούς τρίτεκνοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες είχαν κοινό «μπόνους» 50 μορίων. Παράλληλα, για το 2023 χορηγήθηκαν επιδόματα γέννησης συνολικού ύψους (μαζί με τα αναδρομικά της αύξησης) 20.484.000 ευρώ σε 6.828 μητέρες που γέννησαν 3ο παιδί και επιδόματα συνολικού ύψους (μαζί με τα αναδρομικά της αύξησης) 8.179.500 ευρώ σε 2.337 μητέρες που γέννησαν 4ο και άνω παιδί. Για το 2024 δε, Κατά μ.ο. χορηγούνται μηνιαίως επιδόματα σε 500 μητέρες που γέννησαν 3ο παιδί και 180 μητέρες που γέννησαν 4ο και άνω παιδί.

Για το 3ο παιδί δίνεται επίδομα 3.000 ευρώ και για το 4ο και άνω 3.500 ευρώ. Ενώ σε ό,τι αφορά το Επίδομα παιδιού, για το 2023 χορηγήθηκαν επιδόματα ύψους 193.303.440 ευρώ σε 79.538 δικαιούχους με 3 παιδιά και 77.194.481 ευρώ σε 18.714 δικαιούχους με τέσσερα παιδιά και άνω. Επιπρόσθετα, σε συνεργασία με τον εποπτευόμενο Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), καταβλήθηκε το οικονομικό βοήθημα σε τρίτεκνες και πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες, συνταξιούχους ή ασφαλισμένες του e-ΕΦΚΑ(ΟΓΑ), οι οποίες δήλωσαν συμμετοχή στο Πρόγραμμα Παροχής Οικονομικών Βοηθημάτων του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας που χειρίζεται ο ΟΠΕΚΑ και πληρούσαν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις.

Το χρηματικό ποσό είναι ύψους 700 ευρώ για τις τρίτεκνες και 1000 ευρώ για τις πολύτεκνες μητέρες και πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς που οι δικαιούχοι έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της αίτησής τους. Το συνολικό ποσό που καταβλήθηκε φέτος ανήλθε σε 2.018.900 ευρώ και αφορά 2.651 αγρότισσες μητέρες εκ των οποίων 544 πολύτεκνες και 2.107 τρίτεκνες αγρότισσες. Ενώ όπως καταφέραμε ώστε οι πολύτεκνοι να αιτούνται και να λαμβάνουν το Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας (ΠΠΙ) που εκδίδει η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, στη θυρίδα τους στο gov.gr, σε αντίστοιχη ενέργεια θα προβούμε και για τους τρίτεκνους. Ξέρουμε ότι οι μεγάλες οικογένειες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες και επιζητούν μεγαλύτερη φροντίδα από το κράτος.

Είμαστε διαρκώς σε συνεννόηση και συνεργασία με τις ομοσπονδίες και των πολυτέκνων και των τριτέκνων για να βελτιώνουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Είμαστε όλοι στο ίδιο στρατόπεδο στη μάχη για το δημογραφικό”.

 

 

Πηγή:   WWW. especial.gr