ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 3 — ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

0
369

ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ 3 — ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Μεγαλύτερη επιδότηση από ποτέ θα δίνει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 για την αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, με το πρόγραμμα να είναι έτοιμο να ξεκινήσει.

Η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη επιδότηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την Ευρώπη, χάρη στα  8.000 ευρώ του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2. Με την επικείμενη έναρξη του τρίτου προγράμματος, η χώρα μας θα επεκτείνει αυτήν την πρωτιά, αφού το ποσό αυξάνεται ακόμα περισσότερο.

Το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 είναι θέμα χρόνου να τεθεί σε ισχύ, με τον Υπουργό Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, την Υφυπουργό Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Γιάννη Ξιφαρά, να έχουν δώσει κατά καιρούς αποσπασματικές πληροφορίες. Αν τις ενώσουμε, όμως, σχηματίζουμε μία καλή εικόνα για τον τρίτο κύκλο του προγράμματος επιδοτήσεων ηλεκτρικών οχημάτων

Μεγαλύτερος προϋπολογισμός για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Αρχικά, ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος θα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ, με 30 από αυτά να προορίζονται για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα υπόλοιπα 5 εκατ. ευρώ να αφορούν τα moto, τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα microcars (θυμίζουμε ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 ήταν 30 εκατομμύρια ευρώ, αλλά στην πορεία προστέθηκαν χρήματα λόγω της πάρα πολύ υψηλής ζήτησης).
Εστιάζοντας στα αυτοκίνητα, η σημαντικότερη αλλαγή είναι ότι αυξάνονται τα ποσά της επιδότησης που θα δίνεται, όμως μόνο για τα φυσικά πρόσωπα. Το ποσοστό της επιδότησης στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 θα είναι 30% επί της ΛΤΠΦ, με πλαφόν στα 9.000 ευρώ. Πρόκειται για αύξηση 1.000 ευρώ, καθώς στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 το πλαφόν ήταν στα 8.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο
Αντίθετα, για τα νομικά πρόσωπα το ποσό της επιδότησης μειώνεται στα 6.000 ευρώ ανά αυτοκίνητο, με την προϋπόθεση ότι η παραγγελία περιλαμβάνει μέχρι 20 μονάδες. Αν η παραγγελία περιλαμβάνει από 21 αυτοκίνητα και πάνω, το ποσό της επιδότησης ανέρχεται σε 4.000 ευρώ.

Μέχρι και 11.500 ευρώ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Ακόμα μία σημαντική αλλαγή έχει να κάνει με την επιδότηση σε περίπτωση απόσυρσης, η οποία θα ανέβει πάνω από τα 1.000 ευρώ. Αν και το ποσό δεν έχει επιβεβαιωθεί, όπως όλα δείχνουν η απόσυρση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 θα επιδοτείται με 2.000 ευρώ. Στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 η απόσυρση επιδοτούνταν με 1.000 ευρώ

Αν ισχύουν τα 2.000 ευρώ για την απόσυρση, το ποσό που μπορεί να πάρει κάποιος ιδιώτης φτάνει τα 11.000 ευρώ. Φυσικά η επιδότηση για την αγορά φορτιστή συνεχίζει να υπάρχει, με το ποσό να μένει σταθερό, στα 500 ευρώ. Αυτό ανεβάζει το τελικό ποσό στα 11.500 ευρώ.

Πιο εύκολα και πιο γρήγορα θα δίνονται τα χρήματα στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3

Μία ακόμα σημαντική διαφοροποίηση που θα έχει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 σε σχέση με τον προκάτοχό του είναι η διαδικασία που θα ακολουθείται προκειμένου να γίνει η εκταμίευση των χρημάτων. Τα βήματα που έπρεπε να ακολουθηθούν στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 2 προκάλεσαν πολλά προβλήματα και πάρα πολύ μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις το νέο πρόγραμμα θα έχει πιο απλή λειτουργία. Αν και είχε ακουστεί παλιότερα ότι η επιδότηση θα δίνεται στο ταμείο, σταδιακά φαίνεται ότι αυτό το ενδεχόμενο απομακρύνεται, όμως και πάλι όλη η δομή θα είναι πιο απλή και γρήγορη. Το βήμα που φαίνεται ότι θα καταργηθεί είναι η υποχρέωση κατάθεσης προσφοράς. Αντίθετα, θα ολοκληρώνεται η αγορά και τότε θα κατατίθενται όλα τα έγγραφα μαζί, ώστε να μην απαιτείται έλεγχος των εγγράφων πολλές φορές, αλλά αυτό να γίνεται μόνο μία φορά.

Πότε ξεκινάει το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Σύμφωνα με όλες τις διαρροές από το Υπουργείο Μεταφορών, οι επίσημες ανακοινώσεις για το Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες, δηλαδή στο τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα έχει αναδρομική ισχύ, από 1η Μαΐου. Δηλαδή, αν και τώρα δεν υπάρχει ενεργό κάποιο πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά (το 2 τελείωσε στις 30 Απριλίου), όσα ηλεκτρικά οχήματα έχουν ημερομηνία αγοράς από 1 Μαΐου και μετά, θα δικαιούνται κανονικά την επιδότηση του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3. Δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει επίσημες και οριστικές ανακοινώσεις, μερικές από τις λεπτομέρειες είναι πιθανό να αλλάξουν μέχρι την τελική μορφή του Κινούμαι Ηλεκτρικά 3 που θα μας συστήσει το Υπουργείο Μεταφορών, όμως η πλειοψηφία των παραπάνω φαίνεται να έχει «κλειδώσει».

Ηλεκτρικά ποδήλατα: Θα παίρνουν επιδότηση στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3;

Η θέσπιση σύγχρονου νομικού πλαισίου για την μικροκινητικότητα, αλλά και η συνέχιση της επιδότησης των 800 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου μέσω του νέου προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3». Αυτοί ήταν οι βασικοί άξονες στους οποίους κινήθηκε στην ομιλία της η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, στην εκδήλωση «Athens Bike Festival» που πραγματοποιήθηκε , στις εγκαταστάσεις του Παλαιού Αμαξοστασίου της ΟΣΥ.

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Τι δήλωσε για τα ηλεκτρικά ποδήλατα στο Κινούμαι Ηλεκτρικά 3; «Δεν νοείται βιώσιμη αστική κινητικότητα χωρίς μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των μετακινήσεων. Για να το πετύχουμε αυτό, πρέπει να ενθαρρυνθεί η χρήση των ηλεκτρικών ποδηλάτων εντός αστικού ιστού για τις καθημερινές μας μετακινήσεις. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενεργούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε θεσπίσει ένα σύγχρονο νομικό πλαίσιο για την μικροκινητικότητα. Επιδοτούμε την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου έως 800 ευρώ μέσω του κρατικού προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2» και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο νέο πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 3» που θα παρουσιαστεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Αλεξοπούλου.

ΠΗΓΗ–  https://www.gocar.gr