Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

0
830

Η ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ- ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΖΑΝΗ

Δραματική μείωση πληθυσμού στην Ελλάδα έως το 2050.

Προβληματισμό προκαλεί ο αριθμός των γεννήσεων που καταγράφηκαν το 2023, αφού εκτιμάται ότι θα είναι ο μικρότερος που καταγράφηκε ποτέ στη χώρα!

Αυτό μεταφράζεται σε συρρίκνωση του πληθυσμού, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με τις πιο ζοφερές εκτιμήσεις, να μειωθεί την επόμενη 25ετία έως και ενάμισι εκατομμύριο, ενώ με κάποια πιο αισιόδοξα στοιχεία, ίσως η μείωση του πληθυσμού να είναι 1,15 εκατομμύριο.

Προς την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κα Ζαχαράκη Σοφία

Θέμα: «Τροποποίηση του ν. 1910/1944 περί πολυτεκνίας ώστε να ενταχθούν σε αυτόν οι τρίτεκνες οικογένειες».

 Κυρία Υπουργέ,

Στην δύνη των συνεχών κρίσεων των τελευταίων ετών, και σε συνδυασμό με την πρωτοφανή έξαρση της ακρίβειας, η χώρα αντιμετωπίζει την όξυνση ενός ακόμα προβλήματος, του δημογραφικού, που απειλεί με περαιτέρω οικονομική και κοινωνική αστάθεια τη χώρα. Η γήρανση του πληθυσμού, σε συνδυασμό με το brain drain της προηγούμενης δεκαετίας, δεν επιτρέπουν περιθώρια για ανεύθυνες πολιτικές, και καλούν στην άμεση θέσπιση μέτρων ενίσχυσης των ομάδων του πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο.

Στην Ελλάδα οι πολύτεκνες οικογένειες προστατεύονται με τον ν. 1910/1944. Από την αναγνώριση των ειδικών χαρακτηριστικών των πολύτεκνων οικογενειών απορρέουν οι δικαιωματικές κοινωνικές παροχές, τα επιδόματα και τα πολύτιμα βοηθήματα που χαίρουν οι οικογένειες αυτές.

Αντίθετα, στις τρίτεκνες οικογένειες, υπαγόμενες στις προστατευτικές διατάξεις του ν. 3454/2006, αναγνωρίζονται ουσιωδώς λιγότερες παροχές και δικαιώματα, παρόλο που στη ελληνική καθημερινότητα της ακρίβειας, εκ των πραγμάτων, θα έπρεπε να αναγνωρίζονται ως πολύτεκνες.

Η ένταξη των τριτέκνων οικογενειών στις πολύτεκνες είναι χρόνιο αίτημα των Συλλόγων Τριτέκνων. Οι παροχές και διευκολύνσεις που θα δοθούν στους νέους δικαιούχους με την πραγματοποίηση του αιτήματος αυτού έχουν μικρό οικονομικό κόστος στο Κράτος σε σύγκριση με τα οφέλη που τα μέλη των τριτέκνων οικογενειών θα αποκομίσουν.

Ακόμα, αναφορά οφείλουμε να κάνουμε στο παράδοξο των νομικών επιταγών να προσδίδουν την τριτεκνική ιδιότητα στις δικαιούχες οικογένειες, αλλά αυτή να απολύεται όταν το μεγαλύτερο από τα παιδιά των οικογενειών αυτών συμπληρώνει το 25ο χρόνο ζωής. Αντίθετα, και όπως η κοινή λογική προτάσσει, η πολυτεκνική ιδιότητα είναι ισόβια.

Κυρία Υπουργέ,

Επειδή στο σύγχρονο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον, με το δημογραφικό πρόβλημα να μεγεθύνεται και την ακρίβεια να μαστίζει τα νοικοκυριά, οι τρίτεκνες οικογένειες ουσιαστικά καλύπτουν τα απαραίτητα κριτήρια ώστε να χαρακτηρίζονται ως πολύτεκνες.

 Επειδή η ενίσχυση των τριτέκνων οικογενειών μπορεί να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής.

Επειδή το Κράτος δεν πρέπει να αντιμετωπίζει του πολίτες του ως αριθμούς, αλλά οφείλει να στηρίζει κάθε κοινωνική ομάδα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της.

Ερωτάσθε:

  1. Προβλέπεται το Υπουργείο να λάβει υπόψιν την παρούσα παρέμβαση καινα προβεί σε τροποποίηση του νόμου 1910/1944, ώστε να εντάξει σε αυτόν την κατηγορία των τριτέκνων οικογενειών, εν όψει της ανακοίνωσης του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό;
  2. Ώσπου να επιτευχθεί η τροποποίηση αυτή, πρόκειταινα υπάρξει μέριμνα για την αναγνώριση της ισόβιας τριτεκνικής ιδιότητας των δικαιούχων οικογενειών;
  3. Σε τι βάθος χρόνου να αναμένουμε μια ουσιαστική απάντηση πάνω στο αντικείμενο της ερώτησης με αριθμό πρωτοκόλλου 1615 8/11/2023 σχετικά με την ένταξη των τριτέκνων στο νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας ΚΟΤ Γ;

 Η ερωτώσα βουλευτής

Καζάνη Αικατερίνη

Βουλευτής Ν. Ευβοίας

ΚΤΕ Κοινωνικής Συνοχής και Οικογενεις

ΠΑΣΟΚ – Κιν. Αλ.

ΠΗΓΗ–  https://triteknoinomouattikis.blogspot.com