Πρόταση Νόμου για τη μεταβίβαση των “κόκκινων” δανείων σε funds από τον Σύλλογο Δανειοληπτών και Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος
Ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για τη δίκαιη ρύθμιση του ευαίσθητου θέματος της μεταβίβασης των “κόκκινων” δανείων σε “εταιρείες διαχείρισης δανείων” (funds) κατέθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδας, Χαράλαμπος Περβανάς.
Στην πρόταση, την οποία ανέπτυξαν οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου, εφιστάται η προσοχή στα προβλήματα που αποκτούν χιλιάδες συμπολίτες μας με τη λήξη του “Νόμου Κατσέλη” και στον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης στην περίπτωση που οι Έλληνες πολίτες δεν αντιμετωπιστούν από το Κράτος με την ίδια ευαισθησία που επιδείχθηκε για τη διάσωση των τραπεζών.
Ο Σύλλογος υποστηρίζει πως η πρότασή του δίνει ουσιαστικές διεξόδους, είναι ισορροπημένη και κοινωνικά ευαίσθητη και κατατίθεται με σκοπό να δώσει δίκαιη διέξοδο προς κάθε Έλληνα πολίτη που βασανίζεται επί σειρά ετών για κάποιο δάνειο που εξαιτίας της κρίσης δεν μπορεί να εξυπηρετήσει.
Η Πρόταση Νόμου
Περιληπτικά, στην αιτιολογική έκθεση και πρόταση νόμου του ΣΔ&ΠΚ-ΒΕ προτείνονται τα παρακάτω:
- Είναι αναγκαία και πρέπει να παραμείνει η προστασία της α’ κατοικίας και των περιουσιακών στοιχείων των οφειλετών και των εγγυητών που είναι απαραίτητα για τη συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους.
- Πριν λάβει ένα πιστωτικό ίδρυμα εγγύηση για τη μεταβίβαση ενός δανείου, θα πρέπει να κάνει πρόταση εξαγοράς στον ίδιο το δανειολήπτη, όχι όμως με απαίτηση μεγαλύτερη του 30% από εκείνη της μεταβίβασης στην αντίστοιχη εταιρεία διαχείρισης δανείων.
- Να δίνεται περίοδος στον δανειολήπτη τουλάχιστον δύο μηνών ώστε να βρει τρόπο να εξαγοράσει ο ίδιος το δάνειό του.
- Η εμπορική αξία του υπό προστασία ακινήτου να υπολογίζεται προσαυξημένη το πολύ κατά 10%. Αυτό θα αποτελεί και το τελικό ποσό που θα καλείται να πληρώσει ο δανειολήπτης ή εγγυητής.
- Σε κάθε πρόταση ρύθμισης θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές και εισοδηματικές συνθήκες του δανειολήπτη ή εγγυητή.
- Σε κάθε περίπτωση που με κάποια ρύθμιση δεν θα επέρχεται απομείωση της απαίτησης, τότε η ρύθμιση δεν πρέπει να αποτελεί ταυτόχρονα και αναγνώριση της οφειλής και ο δανειολήπτης ή εγγυητής θα μπορεί να επιδιώκει δικαστικά την απομείωση του ποσού της απαίτησης.
- Η εξαγορά του δανείου από τυχόν τρίτο πρόσωπο της επιλογής του δανειολήπτη να μη φορολογείται και να μη συνιστά δωρεά προς τον δανειολήπτη.
- Οι τράπεζες θα καταθέτουν στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στην Τράπεζα της Ελλάδος πλήρη στοιχεία για τα δάνεια και τις απαιτήσεις που μεταβίβασαν, οι εγγυήσεις να δημοσιεύονται στη Διαύγεια και να ορίζεται ειδική επιτροπή που θα εξετάζει τις μεταβιβάσεις.
- Από τη στιγμή που η τράπεζα θα προβεί σε μεταβίβαση δανείου να χορηγεί στο δανειολήπτη βεβαίωση ότι δεν έχει πλέον καμία απαίτηση απέναντι του.
- Αν η εταιρεία απόκτησης δανείων και απαιτήσεων δεν εισπράξει από τον δανειολήπτη το ποσό της κτήσης, τότε το υπολειπόμενο ποσό να καταβάλλεται από το ελληνικό κράτος.