ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΚΑΙ ”ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”
Καραντίνα και «μένουμε σπίτι»: Πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο
Η πανδημία του κορωνοϊού εξαπλώνεται ραγδαία με πολλές χώρες να βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να εφαρμόζουν μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίαςς. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα με σύνθημα «μένουμε σπίτι» Πως μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση;
Ρεπορτάζ: Βιβή Κοτσαπουϊκίδου
«Η καραντίνα είναι απαραίτητη. Είναι κάτι αναγκαίο, στο οποίο δεν έχουμε ιδιαίτερο έλεγχο. Είναι κάτι που επιβάλλεται και όταν κάτι επιβάλλεται, αυτομάτως δημιουργεί μια αντίδραση στον καθένα από μας», εξηγεί στο ThessToday.gr η Δέσποινα Δριβάκου, ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια, προσθέτοντας πως «χρειάζεται να κατανοήσουμε τους λόγους που γίνεται και την αναγκαιότητά του μέτρου αυτού για αρχή».
Τόνισε μάλιστα ότι κάθε κράτος είναι διαφορετικό και αντιμετωπίζει την πανδημία ανάλογα με την κουλτούρα του και τα βιώματα του.
«Μένουμε σπίτι»: Συμβουλές για «ανώδυνη» καραντίνα
«Είναι πολύ σημαντικό να κάνουμε πράγματα που μας συνδέουν με την προηγούμενη κατάστασή μας. Χρειάζεται να ξέρουμε ότι είναι απλά μια καθημερινή η οποία έχει άλλα χαρακτηριστικά, με διαφοροποιημένο περιβάλλον», δήλωσε η κ. Δριβάκου.
Κινήσεις που θα μας βοηθήσουν σύμφωνα με την ψυχολόγο:
- ξύπνημα σε συγκεκριμένη ώρα και όχι αντιμετώπιση πρωινών για παράδειγμα σαν να είναι Κυριακή
- σημαντική η αλλαγή ρούχων, δηλαδή να μην φοράμε τις πιζάμες μας όλη μέρα
- απαραίτητη η γυμναστική και για την ψυχολογία μας, αλλά και για την φυσική μας κατάσταση
- αποφεύγουμε τις υπερβολές σε φαγητό, αλκοόλ και κάπνισμα, καθώς και την παρατεταμένη χρήση των social media
- βιβλία, ταινίες, μουσική και θεατρικές παραστάσεις online
Σε ότι αφορά την ενημέρωσή μας, καλό θα ήταν να περιορίσουμε την χρήση των social media, τα οποία κρύβουν παγίδες και δημιουργούν συχνά πανικό. Σύμφωνα με την Δέσποινα Δριβάκου, αυτές τις μέρες «δοκιμάζεται και η εμπιστοσύνη μας με τον όγκο πληροφοριών που δεχόμαστε» και είναι πολύ εύκολο να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης.
«Κάτι άλλο που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο σπίτι μας είναι να γινόμαστε πιο κοινωνικοί με τους δικούς μας ανθρώπους, κάτι που είχαμε ξεχάσει. Θα βρούμε τρόπους να το κάνουμε, γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», επισημαίνει η ψυχολόγος.
Καραντίνα και παιδιά
«Σε ότι αφορά τα παιδιά, χρειάζεται να μπει ένα πρόγραμμα ημέρας και στους γονείς και στα ίδια. Χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας, στον/στην σύντροφό μας και στην επικοινωνία με τους δικούς μας. Καλή ιδέα είναι οι δημιουργικές ασχολίες που μπορούμε να βρούμε στο διαδίκτυο, αλλά και η ομαδική άθληση στο σπίτι. Επίσης, σημαντικό είναι και οι μπαμπάδες να κάνουν πράγματα με τα παιδιά τους. Είναι η ευκαιρία τους», υπογράμμισε η κ. Δριβάκου.
Πέρα από τις δραστηριότητες, όμως οι γονείς θα μπορούσαν να απασχολήσουν τα παιδιά τους και με ήθη και έθιμα της σαρακοστής και του Πάσχα που πλησιάζει.
«Καλό θα ήταν να αποφευχθούν ταινίες και σειρές που δημιουργούν σενάρια μη κατάλληλα γι’ αυτές τις μέρες. Για παράδειγμα θέματα όπως ο εγκλεισμός ή drones που ελέγχουν καταστάσεις» ανέφερε η ψυχολόγος, ενώ πρόσθεσε πως «φημαντική είναι και η μουσική, με την οποία μπορούμε να βοηθήσουμε άτομα που ανησυχούν και φοβούνται, εκφράζοντας αυτά τα συναισθήματα με αρνητισμό ή τοξικότητα. Η κατάσταση που βιώνουν αυτά τα άτομα, τους αναγκάζουν μάλλον να είναι έτσι. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε με το να γίνουμε κι εμείς λίγο πιο υποστηρικτικοί σ’ αυτό που τους συμβαίνει ακούγοντας λίγη μουσική παρέα».
Τέλος, η Δέσποινα Δριβάκου τονίζει ότι «υπάρχει τρόπος να αλλάξουμε τις συνήθειες μας τελικά και αυτό αποδεικνύεται αυτή την περίοδο».
ΠΗΓΗ- https://thesstoday.gr