ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ–2.000 ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΝΕΑ ΓΕΝΝΗΣΗ

0
2227
Υπ. Εργασίας: €2.000 για κάθε νέα γέννηση – Σε τρεις άξονες τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ
Το πλαίσιο καταβολής για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – Επίσημες δηλώσεις της υφυπουργού Εργασίας

Σε τρεις σημαντικούς πυλώνες θα επικεντρωθεί ο νέος σχεδιασμός απονομής επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ. Με επίκεντρο τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 15 Ιουλίου η διοίκηση του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με την αρμόδια υφυπουργό Εργασίας, κυρία Δόμνα Μιχαηλίδου, τίθεται πλέον επί τάπητος η διαδικασία βελτίωσης στο σύστημα απονομής όλων των ενισχύσεων.

Το χαρτοφυλάκιο της αρμόδιας υφυπουργού κινείται στους εξής άξονες:

  1. Βελτίωση στο σύστημα απονομής των επιδομάτων, τη δομή, τη λειτουργία, το έργο και τις προτεραιότητες του οργανισμού σύμφωνα με τις αρχές της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και της δικαιοσύνης
  2. Τα επιδόματα να χορηγούνται στους πραγματικούς δικαιούχους
  3.  Εξορθολογισμός των κριτηρίων χορήγησης

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα στελέχη του ΟΠΕΚΑ αναφέρθηκαν στη δομή, τη λειτουργία, το έργο και τις προτεραιότητες του οργανισμού, καθώς και σε θέματα που δυσχεραίνουν το έργο των υπαλλήλων του. Σε συνέχεια της ενημερωτικής συνάντησης, η υφυπουργός Εργασίας πραγματοποίησε  νέα επίσκεψη στα γραφεία του ΟΠΕΚΑ όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ενδελεχώς με τους εργαζόμενους στον οργανισμό.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και 2.000 για κάθε νέα γέννηση

Η αρμόδια υφυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, την ανάπτυξη στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής και την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, τονίζοντας ότι τις προγραμματικές θέσεις στον τομέα της ευθύνης της διαπερνά ο στόχος για την άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας

«Χρειαζόμαστε τώρα μια Εθνική Στρατηγική για το δημογραφικό. Μια στρατηγική η οποία να υπερβαίνει κόμματα και πολιτικές και σας θέλουμε όλους συμμέτοχους. Ο στόχος είναι εθνικός, η αποτελεσματική και δίκαιη αντιμετώπισή του είναι υποχρέωση όλων μας για να ενισχύσουμε το σύστημα προνοίας και υγείας, την κοινωνική συνοχή, το συνταξιοδοτικό, αλλά και το παραγωγικό μας δυναμικό, αναπτύσσοντας την αγορά εργασίας», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου και επισήμανε ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί παρά μόνο μέσα από την κεντρική κυβερνητική οικογενειακή πολιτική. Με στόχο την ενδυνάμωση του θεσμού της Οικογένειας, η αρμόδια υπουργός ανέφερε ότι το υπουργείου κινείται σε δύο άξονες λαμβάνοντας μέτρα ποιοτικού και ποσοτικού χαρακτήρα.

http://www.skaitv.gr/episode/enimerosi/kalimera/2019-07-27-06/kalimera-i-domna-michailidou-gia-ta-epidomata-27072019

Στα μέτρα ποιοτικού χαρακτήρα εντάσσονται:

Η διασφάλιση πως όλα τα παιδιά έχουν θέση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με την ενίσχυση του προγράμματος. «Ενισχύουμε το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» έτσι ώστε όχι μόνο να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών, αλλά και στοχεύοντας να αυξηθεί η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και να ενισχυθεί η κοινωνικοποίηση των παιδιών σε νεαρότερη ηλικία μιας και όλες οι έρευνες δείχνουν πως αυτό είναι κλειδί για την ανάπτυξη όλου του ανθρώπινου κεφαλαίου της χώρας», όπως είπε.

Στα μέτρα ποσοτικού χαρακτήρα εφαρμόζονται άμεσα τουλάχιστον τέσσερα μέτρα:

Καθιερώνεται επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα. «Με αυτό το μέτρο αντιμετωπίζουμε τις αυξημένες ανάγκες του πρώτου καιρού μετά τη γέννηση, ώστε τα έξοδα αυτά να μην αποτελούν ανασχετικό παράγοντα, ειδικά για κάθε νέο ζευγάρι», είπε η κ. Μιχαηλίδου.

Αυξάνεται το όριο του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, προκειμένου να ενισχυθούν οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας

Ενισχύεται το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων, αξιολογώντας την πρόοδό του, στοχεύοντας στη βελτίωσή του.

Εξετάζεται η δυνατότητα χορήγησης πρόσθετων κινήτρων σε ζευγάρια που τεκνοποιούν πριν η γυναίκα συμπληρώσει το τριακοστό της έτος.

Στον άξονα της ανάπτυξης στρατηγικού πλαισίου Κοινωνικής Πολιτικής, η αρμόδια υφυπουργός εξήγγειλε την ενίσχυση των εγγεγραμμένων πιστώσεων στον προϋπολογισμό του 2020 που θα ανέλθουν στο 1 δισ. ευρώ από 850 εκατ. ευρώ το τρέχον έτος.

Αναφερόμενη στον τρίτο κάθετο άξονα που αφορά στην ανεξάρτητη διαβίωση των ΑΜΕΑ, η αρμόδια υπουργός τόνισε ότι προωθείται η προσβασιμότητα σε κάθε δομή και υπηρεσία, στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την πληροφόρηση, την αναψυχή, σε κάθε πτυχή της ζωής και τίθεται ως κύριος στόχος η εξάλειψη των εμποδίων και των φραγμών και δρομολογείται η άμεση ενσωμάτωση της σχετικής ευρωπαϊκής οδηγίας στη χώρα μας.

Όπως τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, τρεις είναι οι κύριες πολιτικές που σχεδιάζονται και συγκεκριμένα:

Πρώτον, ρυθμιστική διασφάλιση της πρόσβασης των Ατόμων με Αναπηρία στην αγορά εργασίας και περισσότερες ευκαιρίες για την ανάληψη θέσεων ευθύνης.

Δεύτερον, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στην αναβάθμιση της ειδικής εκπαίδευσης και σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας καθιερώνονται προγράμματα σπουδών ειδικής αγωγής προσαρμοσμένα στο είδος της αναπηρίας και τις εκπαιδευτικές ανάγκες που συνεπάγεται.

Τρίτον, θεσμοθέτηση της ειδικότητας του «προσωπικού βοηθού», με πλήρη επαγγελματικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, ο οποίος θα παρέχεται σε όλα τα άτομα με βαριά κινητική αναπηρία μετά από αξιολόγηση και εξατομικευμένη υποστήριξη για όσες ώρες την ημέρα χρειάζεται.

Ιούλιος 22, 2019

 

ΠΗΓΗ–   http://www.planetnews.gr/%CE%B4%CF%8C%CE%BC%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B9%CF%87%CE%B1%CE%B7%CE%BB%CE%AF%CE%B4%CE%BF%CF%85-2-000-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%BA%CE%AC%CE%B8%CE%B5-%CF%80%CE%B1%CE%B9%CE%B4%CE%AF/?fbclid=IwAR1QVNOx_wJdxXeofpGLWu8eSlkGbFtFmTM5y2shwu3_KMv860QXf7MHFPo

s/yp-ergasias-2000-eyro-gia-kathe-gennisi-se-3-axones-ta-epidomata-opeka