ΕΠΟΠ- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

0
1963

ΕΠΟΠ- ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

Στον χάρτη των προσλήψεων θέλει να διατηρηθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που αφορούν στην επιλογή 2.000 Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), το Πεντάγωνο ανοίγει τον φάκελο Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠΟΠ).

Προσλήψεις ΕΠΟΠ ανακοίνωσε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΒΕΡΓΙΝΑ , ο  Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος , κάνοντας ουσιαστικά έκπληξη καθώς το θέμα της ένταξης νέων ΕΠΟΠ  στο στράτευμα είχε ατονίσει για πολλά χρόνια.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας πρόσληψης ΟΒΑ , να προσλάβει ΕΠΟΠ. Δεν ήταν όμως καθόλου σαφής ως προς το πότε θα γίνει η πρόσληψη των ΕΠΟΠ

Ερωτηθείς ο κ. Παναγιωτόπουλος αν σκέφτεται να κάνει αλλαγές στην στρατιωτική θητεία και να δημιουργήσει επαγγελματικά σώματα ειδικών Δυνάμεων απάντησε:

Σε επίπεδο προσωπικού η μόνιμη προσπάθειά μας είναι να προχωρήσουμε σε τρόπους αναβάθμισής του. Η αναβάθμιση του προσωπικού στις ειδικές δυνάμεις για παράδειγμα περνάει και μέσα από την μείωση του μέσου όρου ηλικίας των στελεχών που ανήκουν στις Ένοπλες Δυνάμεις , πρέπει να πέσει αυτός.

Δεν θα πέσει όμως διώχνοντας τους παλιούς. Για να καταρρίψω κάποιες φήμες που ακούγονται ότι ο Παναγιωτόπουλος και ο Στεφανής θα διώξουν όλους τους παλιούς από τις ΕΔ, δεν ισχύει αυτό, αλλά μέσα από την πρόσληψη καινούργιων πιο νεαρών χαμηλότερου μέσου όρου ηλικίας στελεχών.

Προς το σκοπό αυτό έχει βγει μια προκήρυξη για πρόσληψη 2000 ΟΒΑ  και στους 3 Κλάδους. Οι περισσότεροι από αυτούς αφορούν στο Στρατό Ξηράς και Ειδικές Δυνάμεις , πάνω από 1.000. Κάποιοι στο Πολεμικό Ναυτικό και την  Πολεμική Αεροπορία σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Θα ακολουθήσουν, πάντα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες, ανάλογες κινήσεις με τους ΕΠΟΠ . Όλα αυτά προς τον σκοπό της ανανέωσης του έμψυχου δυναμικού, αλλά και της μείωσης του μέσου όρου ηλικίας ώστε να έχουμε νεαρότερα στελέχη ειδικών δυνάμεων, κομάντα δηλαδή που να μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα λόγω του νεαρού της ηλικίας τους.

Όσον αφορά την θητεία κυκλοφορεί εδώ και πολύ καιρό μια φημολογία για αύξηση χρονική της στρατιωτικής θητείας. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση ότι είναι να γίνει, θα γίνει μετά από εισηγήσεις της Στρατιωτικής Ηγεσίας. Αν χρειαστεί θα γίνει. Προς το παρόν δεν μας έχουν υποδείξει ακόμα ότι υπάρχει αυτή η αναγκαιότητα. Σε κάθε περίπτωση όμως η απόφασή μας θα έχει να κάνει με αποδοχή κάποιας εισήγησης από την Στρατιωτική Ηγεσία. Δεν έχουμε κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή.

Για μας η ποιοτική αναβάθμιση του στελεχιακού δυναμικού των ΕΔ δεν περνάει κατ΄ ανάγκην από μία αύξηση για 2 μήνες της θητείας. Δεν αναβαθμίζονται ποιοτικά έτσι οι ΕΔ όσο θα θέλαμε. Αν όμως πάρεις 2.000 εξειδικευμένα στελέχη συνειδητοποιημένους νέους άνδρες και γυναίκες που θα στελεχώσουν τις ειδικές δυνάμεις με ειδικές, δύσκολες εκπαιδεύσεις, δύσκολες συνθήκες και προδιαγραφές ή συγκεκριμένες ειδικότητες μηχανικών αεροσκαφών ή Πολεμικών Πλοίων στην ΠΑ και ΠΝ αντιστοίχως, τότε η ποιοτική αναβάθμιση θα είναι για μένα πολύ πιο έντονη και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούμε.

ΠΗΓΗ-  https://www.armyvoice.gr/2020/05/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%BB%CE%AE%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B5%CF%80%CE%BF%CF%80-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CE%AC%CE%BC%CF%85%CE%BD%CE%B1%CF%82/