ΟΕΚ–Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΕΩΣ ΟΕΚ

0
1138

ΟΕΚ–Η ΝΕΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΕΩΣ ΟΕΚ

Αλλαγές στους δικαιούχους και στα ποσά έκπτωσης για τα δάνεια του τέως ΟΕΚ προβλέπει η ΚΥΑ των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας. Μέχρι 31 Μαρτίου οι αιτήσεις.

Αλλαγές στα πόσα έκπτωσης και περισσότεροι δικαιούχοι που μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και μη ληξιπρόθεσμων οφειλών δικαιούχων εργατικής κατοικίας στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ περιλαμβάνει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας που σας παρουσιάζει αποκλειστικά το Dikaiologitika News.

Προβλέπεται:

  • Για πολύτεκνο έκπτωση 50% θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση και να ζητήσουν επανυπολογισμό της τιμής της κατοικίας τους.
  • Στους δικαιούχους κατοικίας στους οικισμούς του τ.ΟΕΚ με τρία προστατευόμενα μέλη, στις μονογονεικες οικογένειες, στις περιπτώσεις χηρείας με ένα τουλάχιστον προστατευόμενο μέλος,στις οικογένειες με προστατευόμενο μέλος ΑμεΑ, στις οικογένειες με μέλος με διαπιστωμένη αναπηρία 67% και άνω και στους συνταξιούχους προβλέπεται έκπτωση 20%.

Ειδικότερα οι δικαιούχοι είναι οι εξής:

Περίπτωση Α.

Δικαιούχοι κατοικιών στους οικισμούς του τ.ΟΕΚ (νυν ΟΑΕΑ) για τους οποίους έχουν εκδοθεί Συμφωνητικά Παραχώρησης Χρήσης (Προσωρινά Παραχωρητήρια) και αναμένεται η έκδοση Οριστικών Παραχωρητηρίων καθώς και δικαιούχοι για τους οποίους εκκρεμεί η έκδοση προσωρινών Παραχωρητηρίων.

Περίπτωση Β.

Δικαιούχοι με Οριστικά Παραχωρητήρια που είναι σε ισχύ ο προβλεπόμενος σε αυτά χρόνος αποπληρωμής ή έχουν εξοφλήσει κάνοντας χρήση της έκπτωσης του 40%

Περίπτωση Γ.

Δικαιούχοι κάτοχοι Οριστικών Παραχωρητηρίων που ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής έχει ολοκληρωθεί και υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Για τις περιπτώσεις Β και Γ η προθεσμία υποβολής της αίτησης ένταξης παρατείνεται μέχρι 31.3.2021.

Κατ’ εξαίρεση μπορεί να υπαχθούν στην ρύθμιση:

  • Δικαιούχος ο οποίος δεν ιδιοκατοικεί ούτε κάνει χρήση της κατοικίας λόγω ανυπαίτιου κωλύματος και εφόσον δεν προκύπτει εκμετάλλευση της κατοικίας τους που να συνεπάγεται αύξηση εσόδων.
  • Έχει επέλθει θάνατος του κληρωθεντα δικαιούχου και η υποχρέωση εξυπηρέτησης του δανείου έχει περιέλθει στους νόμιμους κληρονόμους.
  • Η κατοικία η οποία παραχωρήθηκε είναι κενή αν ο δικαιούχος έχει μετοικήσει προκειμένου να εργαστεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό αν ο δικαιούχος έχει μετοικήσει λόγω αναγκαστικής συγκατοίκησης με συγγενικο πρόσωπο που χρήζει συμπαράστασης τρίτου.
  • Η παραχωρηθείσα κατοικία δεν πληροί πλέον τους όρους στεγαστικής αποκατάστασης του δικαιούχου αν τυχόν μεταβλήθηκε η σύνθεση της οικογένειας του λόγω αύξησης των μελών της ή λόγω λύσης γάμου, αν τυχόν προέκυψε αναπηρία εξαιτίας της οποίας απαιτούνται ειδικά διαμορφωμένοι χώροι προς αυτοεξυπηρέτηση.

ΠΗΓΗ– https://www.dikaiologitika.gr/eidhseis/oikonomia/316789/apokleistiko-i-nea-rythmisi-gia-ta-daneia-tou-teos-oek-ti-allazei?fbclid=IwAR0Ejrf_1NS1GhRqT-TfMANvxLXkG7yCxZBfz_wTVNsybGtKYjh7uWYA-xU#.X4iJs-e7gnk.facebook