ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2020- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

0
1315

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2020- ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Οι δικαιούχοι του προγράμματος «Κοινωνικός Τουρισμός» θα λάβουν δύο επιταγές, μια για τη διαμονή τους και μία για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Θέμα ωρών είναι η ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων για τους δικαιούχους  των επιταγών του κοινωνικού τουρισμού 2020-2021. Ο  ΟΑΕΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει επεξεργαστεί πάνω από το 90% των ενστάσεων οι οποίες έφτασαν τις 20.000. Ετσι δεν αποκλείεται την Τετάρτη, 29 Ιουλίου να αναρτηθούν οι οριστικοί πίνακες. Οι  δικαιούχοι μετά την οριστική ανάρτηση θα λάβουν δύο επιταγές μια για τη διαμονή τους και μία για τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια     καθώς το πρόγραμμα  κοινωνικού τουρισμού   2020-2021 ξεκινά από την 1η Αυγούστου 2020 και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου 2021

Η επιταγή   κοινωνικού τουρισμού    είναι ένας μοναδικός ηλεκτρονικός αριθμός, διαφορετικός για κάθε  δικαιούχο και ωφελούμενο, ο οποίος ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία:

  • για τη διαμονή σε τουριστικό κατάλυμα και
  • για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση σε και από αυτό (μετάβαση – επιστροφή)

Οι  δικαιούχοι  επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους τουριστικών καταλυμάτων και ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Μετά την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούν να διαμείνουν από το αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ Μητρώο Παρόχων. Προσοχή, το κατάλυμα δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με αυτήν της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου ή σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από αυτήν. Σε αυτόν τον περιορισμό υπάρχουν δυο εξαιρέσεις:

  • αν το τουριστικό κατάλυμα βρίσκεται σε ηπειρωτικό χώρο και ο τόπος κατοικίας σε νησιωτικό τμήμα ή το αντίθετο της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας (π.χ. αν ο τόπος διαμονής του δικαιούχου είναι στον Πειραιά, μπορεί να επιλεχθεί κατάλυμα στην Αίγινα)
  • αν το τουριστικό κατάλυμα και τόπος κατοικίας βρίσκονται σε διαφορετικούς δήμους νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας που διαθέτουν ένα δήμο (π.χ. η Περιφερειακή Ενότητα της Κω περιλαμβάνει δύο νήσους, την Κω και τη Νίσυρο, που καθεμία διαθέτει από έναν δήμο. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοικος της Νισύρου μπορεί να επιλέξει τουριστικό κατάλυμα στην Κω).
  • Εξαιρείται κάθε περιορισμού η νήσος Λέσβος.
  • Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, καθώς και πλήρεις οδηγίες για τη διαδικασία ενεργοποίησης των Επιταγών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos-2020-2021
  • Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι

    • Οι δικαιούχοι επιλέγουν επίσης ελεύθερα τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τις  διακοπές τους έως 31 Ιουλίου του 2021. Επιλέγουν επίσης τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που δεν μπορεί να είναι πάνω από 10 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου και 6 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
    • Οι δικαιούχοι επικοινωνούν απευθείας με τον πάροχο του τουριστικού καταλύματος που επέλεξαν, δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και προβαίνουν σε κράτηση, αφού ενημερωθούν για τις παροχές και για κάθε αναγκαία λεπτομέρεια, που θα αποτυπωθεί στη σύμβαση μεταξύ του δικαιούχου και του παρόχου. Η επιταγή ενεργοποιείται με τη σύναψη σύμβασης (ιδιωτικού συμφωνητικού) μεταξύ του δικαιούχου και του παρόχου, και την καταγραφή της ενεργοποίησής της στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του Οργανισμού. Η σύμβαση αυτή είναι προτυποποιημένη. Εκτυπώνεται, συμπληρώνεται και συνυπογράφεται κατά την άφιξη του δικαιούχου στο κατάλυμα σε τρία αντίγραφα. Στη σύμβαση προσδιορίζονται μεταξύ άλλων: ο ακριβής αριθμός διανυκτερεύσεων, το ύψος της ιδιωτικής συμμετοχής, τα ωφελούμενα μέλη που θα πραγματοποιήσουν διακοπές με τον δικαιούχο, το είδος του δωματίου, η προσθήκη κλίνης και η παροχή ή όχι πρωινού.
    • Οι δικαιούχοι υποχρεούνται κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσουν στον πάροχο – ξενοδόχο φωτοαντίγραφο εγγράφου ταυτοπροσωπίας δικό τους (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.) και των ωφελουμένων – σύζηγοι, παιδιά – εκείνων με τους οποίους πραγματοποιούν κοινές διακοπές (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ. ή βεβαίωση ΑΜΚΑ).
    • Σε περίπτωση που δικαιούχος έχει προβεί σε κράτηση δωματίου, αλλά μεταβάλλει για οποιονδήποτε λόγο γνώμη με την άφιξή του στο κατάλυμα, δεν υπογράφεται η σύμβαση και, συνεπώς, δεν ενεργοποιείται η Επιταγή του.
    • Αν μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο δικαιούχος θελήσει για οποιονδήποτε λόγο να αναχωρήσει από το κατάλυμα πριν από την προβλεπόμενη στη σύμβαση ημερομηνία, δηλαδή πριν να πραγματοποιήσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που έχει συμφωνήσει με τον πάροχο, τότε συμπληρώνει υπεύθυνη δήλωση εις διπλούν με την ημερομηνία της πρόωρης αναχώρησής του και καταθέτει τη μία στον πάροχο και την άλλη σε οποιοδήποτε ΚΠΑ2 του Οργανισμού την ημέρα της αναχώρησής του ή την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αναχώρησή του.

    Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

    Εκτός από την επιταγή διαμονής σε τουριστικά καταλύματα το φετινό πρόγραμμα παρέχει και  επιταγή ακτοπλοϊκής μετακίνησης. Η επιταγή της ακτοπλοϊκής μετακίνησης δεν καλύπτει τη μεταφορά οχημάτων αλλά μόνο επιβατών και μόνο για εισιτήρια οικονομικής θέσης. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο παράλληλα με την επιταγή διαμονής. Δηλαδή μόνο οι δικαιούχοι και οι ωφελούμενοι που θα διαμείνουν σε τουριστικό κατάλυμα του μητρώου σε νησιωτικό προορισμό μπορούν να χρησιμοποιήσουν την επιταγή Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση σε αυτό, σε χρόνο που θα συμπίπτει με την άφιξή τους στο κατάλυμα. Προσοχή, η επιστροφή μπορεί να μη συμπίπτει χρονικά με την αναχώρηση από το κατάλυμα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί μετά τη λήξη του προγράμματος.

    Η ενεργοποίηση της επιταγής για την ακτοπλοϊκή μετακίνηση πραγματοποιείται με την έκδοση εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής. Η διαδικασία έκδοσης εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού έχει ως εξής:

    • οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που έχει εκδοθεί επ’ ονόματί τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα
    • προσέρχονται στα Ταξιδιωτικά Γραφεία/ Πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή στα εκδοτήρια εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται, για την απόδειξη της οποίας πρέπει να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που την αποδεικνύουν (π.χ. ταυτότητα πολυτέκνου)
    • μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και επιστροφή.

    Οι δικαιούχοι οφείλουν να επιδεικνύουν την επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του εισιτηρίου τους. Αν ο πάροχος εκδώσει μόνο εισιτήριο μετάβασης, ενεργοποιείται μόνο το μέρος της επιταγής που καλύπτει τη μετάβαση, ενώ το μέρος της επιταγής που αφορά στην επιστροφή μπορεί να ενεργοποιηθεί από άλλο πάροχο με την ίδια διαδικασία.

 

  • ΠΗΓΗ-  https://www.ethnos.gr/oikonomia/117629_koinonikos-toyrismos-2020-anakoinonontai-ta-apotelesmata-gia-toys-dikaioyhoys