ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ–2000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

0
1958

ΕΠΙΔΟΜΑ ΓΕΝΝΑΣ–2000 ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΜΚΑ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Απαραίτητα κριτήρια η η απόδοση Αριθμού Μητρώου και η ασφάλιση του νεογνού για την χορήγηση του επιδόματος – Ολόκληρη η απόφαση 

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας καταβολής του επιδόματος γέννας από τον ΟΠΕΚΑ και την πλατφόρμα epidomagennisis.gr

Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος υποβάλλεται είτε στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ στην ιστοσελίδα www.epidomagennisis.gr, η οποία θα βρίσκεται σε λειτουργία από αύριο, είτε μέσω της ψηφιακής δήλωσης γέννησης, για τα παιδιά που γεννιούνται σε μαιευτήρια ή νοσοκομεία. Στην παρούσα φάση, η διαδικασία της ψηφιακής δήλωσης γέννησης θα λειτουργήσει πιλοτικά σε 15 μαιευτήρια και νοσοκομεία της χώρας, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας η πρώτη δόση, ύψους 1000 ευρώ για κάθε δικαιούχο, θα καταβληθεί την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Μαρτίου.

Απόφαση για νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης και ΑΜΚΑ νεογνού – Κριτήριο για το επίδομα γέννας

Απαραίτητο κριτήριο για το επίδομα γέννας θα είναι η ληξιαρχική πράξη γέννησης. Κατά τη διαδικασία θα απαιτούνται το όνομα, το επώνυμο, η εγγραφή στον δήμο, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) και εφόσον υφίσταται ο Φορέας Ασφάλισης του νεογνού.

Την Τρίτη (11/2) δημοσιεύθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η ΚΥΑ με την οποία επεξηγείται η διαδικασία δήλωσης γέννησης, η απόδοση AMΚΑ, η ασφάλιση του νεογνού, η αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης, καθώς και η αποτύπωση των απαραίτητων τεχνικών λεπτομερειών για την εφαρμογή της.

Στην ψηφιακή δήλωση γέννησης καταχωρίζονται τα στοιχεία των υπόχρεων ως εξής:

  1. Η συγκατάθεση των υπόχρεων για την λήψη φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων δεδομένων τους που τηρούνται σε μητρώα του Δημοσίου
  2. Υπεύθυνη δήλωση
  3.  Στοιχεία επικοινωνίας των υπόχρεων–Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) της μητέρας Το τηλέφωνο επικοινωνίας της μητέρας Η διεύθυνση κατοικίας της μητέρας
  4. ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού πιστωτικού ιδρύματος που λειτουργεί στην Ελλάδα, όπου δικαιούχος ή συνδικαιούχος είναι η μητέρα
  5. Αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος γέννησης

Ο Ληξίαρχος καταρτίζει τη ληξιαρχική πράξη γέννησης. Τα στοιχεία της δήλωσης γέννησης που απαιτούνται για την ληξιαρχική πράξη γέννησης αντλούνται μέσω του συστήματος.

Κατά την οριστικοποίηση της ληξιαρχικής πράξης γέννησης από το αρμόδιο ληξιαρχείο αποδίδεται ΑΜΚΑ στο νεογνό.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

https://workenter.gr/sites/default/files/dilosi_gennisis.pdf

Το επίδομα γέννησης καταβάλλεται λαμβάνοντας υπόψη το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα.

Ως ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα ορίζεται το συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό, εισόδημα από κάθε πηγή ημεδαπής και αλλοδαπής προέλευσης προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, εξαιρουμένων των επιδομάτων που δεν προσμετρώνται στο φορολογητέο εισόδημα, όλων των μελών της οικογένειας, διαιρούμενο με την κλίμακα ισοδυναμίας.

Ειδικότερα:

-Μονογονεϊκή οικογένεια, μητέρα, χωρίς άλλα παιδιά (αποκτά το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 60.000 ευρώ.

-Ζευγάρι χωρίς άλλα παιδιά (αποκτούν το 1ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτά το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 70.000 ευρώ.

-Ζευγάρι με άλλο 1 ανήλικο παιδί (αποκτούν το 2ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 80.000 ευρώ.

-Ζευγάρι με άλλα 2 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 3ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

-Μονογονεϊκή οικογένεια με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτά το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 90.000 ευρώ.

-Ζευγάρι με άλλα 3 ανήλικα παιδιά (αποκτούν το 4ο) θα πρέπει να έχει ετήσιο εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Ως προς το κριτήριο διαμονής, το επίδομα γέννας 2020 χορηγείται στους δικαιούχους που διαμένουν στην Ελλάδα και έχουν την ιδιότητα του:

α) Έλληνα πολίτη,

β) ομογενούς αλλοδαπού που διαθέτει Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς,

γ) πολίτη κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης,

δ) πολίτη κράτους που ανήκει στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, καθώς και πολίτη της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, ενώ στην περίπτωση δικαιούχου, πολίτη τρίτης χώρας, η χορήγηση του επιδόματος τελεί υπό την προϋπόθεση απόδειξης μόνιμης διαμονής στη χώρα τα τελευταία δώδεκα χρόνια πριν από τη γέννηση του παιδιού. Στην περίπτωση αυτή, η δωδεκαετής παραμονή εκλαμβάνεται ως ικανή διάρκεια για την απόκτηση ισχυρού βιοτικού δεσμού των δικαιούχων με τη χώρα και την ελληνική κοινωνία.

Το επίδομα γέννας 2020 δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος, απαλλάσσεται από κάθε φόρο, τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 (Α΄152), δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα νομικά πρόσωπα των τελευταίων και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως επίσης δεν κατάσχεται από πιστωτικά ιδρύματα για οφειλές προς αυτά ούτε συμψηφίζεται με οφειλές προς πιστωτικά ιδρύματα και δεν προσμετράτε στο συνολικό, πραγματικό ή τεκμαρτό οικογενειακό εισόδημα.

ΠΗΓΗ–  https://workenter.gr/programmata-ergasias/eidiseis/epidoma-gennas-2000-eyro-me-amka-kai-dilosi-gennisis-apo-maieytirio

https://www.neolaia.gr/