ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

0
1726

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΤ’ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ

Η υποβολή αιτήσεων των μετεγγραφών κατ’ εξαίρεση ξεκινούν στις 27 Νοεμβρίου και τελειώνουν στις 10 Δεκεμβρίου 2019.

Η επιτροπή κατ΄εξαίρεση μετεγγραφών εξετάζει αιτήσεις φοιτητών Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών για την μετεγγραφή σε σχολή ή τμήμα ή πρόγραμμα σπουδών από αντίστοιχους φορείς.

Αφορά φοιτητές που συντρέχουν ιδιαίτερα σοβαρές και τεκμηριωμένα εξαιρετικές περιπτώσεις  σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου 21 του ν. 4332/2015 (ΦΕΚ 76 Α΄), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, και της με αριθμό 181797/Ζ1/20-11-2019 (Β΄ 4272) υπουργικής απόφασης που ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η επιτροπή αυτή αποτελείται από τα ακόλουθα μέλη:

  • Έναν εκπρόσωπο που υποδεικνύεται από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ορίζεται με τον αναπληρωτή του, ως Πρόεδρος)
  • Δύο εκπροσώπους που υποδεικνύονται από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων (ορίζονται με τους αναπληρωτές τους, ως μέλη)
  • Έναν εκπρόσωπο από τη Διεύθυνση Οργανωτικής και Ακαδημαϊκής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων ως μέλος
  • Έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας ως μέλος

Η επιτροπή είναι άμισθη και συγκροτείται ανά έτος με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι αιτήσεις για χορήγηση κατ΄ εξαίρεση μετεγγραφής υποβάλλονται στην αρμόδια επιτροπή σε ημερομηνίες και με διαδικασία που ανακοινώνονται από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αυτή την αίτηση οι φοιτητές των οποίων η διάρκεια φοίτησης έχει υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων τα οποία απαιτούνται για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών.

Στην αίτηση που υποβάλλεται επισυνάπτονται τα δικαιολογητικά τα οποία τεκμηριώνουν τις ιδιαίτερα σοβαρές και εξαιρετικές περιπτώσεις, για τις οποίες ο φοιτητής αιτείται μετεγγραφή κατ΄ εξαίρεση.

Ο πλήρης φάκελος του αιτούντος και η τεκμηριωμένη απόφαση της Επιτροπής διαβιβάζονται στο Ίδρυμα, στο οποίο ο αιτών έχει αιτηθεί μετεγγραφή κατ΄ εξαίρεση.

Περαιτέρω διευκρινίζεται ότι νοούνται ως:

  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (μοριοδότηση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων):
    Το ετήσιο εισόδημα επιβολής εισφοράς του φορολογικού έτους 2018, του ίδιου του φοιτητή και των μελών της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος τη μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα – όπως προσδιορίστηκε ανωτέρω – και των δύο γονέων, εκτός από την περίπτωση φοιτητή αιτούντος μετεγγραφή, η επιμέλεια του οποίου έχει ανατεθεί με δικαστική απόφαση στον ένα γονέα, οπότε υπολογίζεται το εισόδημα μόνο αυτού.
  • Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα (μετεγγραφές αδελφών φοιτητών):
    Το ετήσιο εισόδημα επιβολής εισφοράς του φορολογικού έτους 2018, του ίδιου του φοιτητή, και των μελών της οικογένειάς του. Στην περίπτωση που οι γονείς του αιτούντος την μετεγγραφή είναι διαζευγμένοι, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα –όπως προσδιορίστηκε ανωτέρω– του γονέα στον οποίο υπάγεται ο φοιτητής ως εξαρτώμενο μέλος, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Αν οι γονείς του αιτούντος είναι διαζευγμένοι και ο φοιτητής, λόγω ατομικού εισοδήματος, δεν εμφανίζεται ως εξαρτώμενο μέλος, για τον υπολογισμό του οικογενειακού εισοδήματος υπολογίζεται το εισόδημα του γονέα, στη δήλωση του οποίου αναγραφόταν ως εξαρτώμενο μέλος πριν την υποβολή ατομικής δήλωσης.
  • Μέλη της οικογένειας:
    Ο φοιτητής που αιτείται την μετεγγραφή του και όσα τέκνα εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση των γονέων του, ως εξαρτώμενα μέλη καθώς και οι υπόχρεοι στην υποβολή της δήλωσης. Σε περίπτωση που ο φοιτητής είναι έγγαμος, υπολογίζονται ως μέλη της οικογένειάς του ο/η σύζυγος καθώς και τα τέκνα που αυτός είχε δηλώσει.
  • Κατά κεφαλήν εισόδημα:
    Το πηλίκο που προκύπτει από τη διαίρεση του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος όπως ορίστηκε ανωτέρω με το συνολικό αριθμό των μελών της οικογένειας του αιτούντος (υπόχρεος και εξαρτώμενα μέλη) που εμφανίζονται στη φορολογική δήλωση. Ο υπολογισμός του κατά κεφαλήν εισοδήματος υπολογίζεται αυτοτελώς για κάθε υποβληθείσα φορολογική δήλωση του αιτούντος και των γονέων του/συζύγου.
  • Μόρια εισαγωγής:
    τα μόρια βαθμολογίας που συγκέντρωσε ο επιτυχών από τη συμμετοχή του στις πανελλαδικές εξετάσεις. Προκειμένου για επιτυχόντες που βαθμολογήθηκαν με διαφορετική κλίμακα, όπως οι απόφοιτοι Επαγγελματικών Λυκείων Ομάδας Α, τα μόριά τους υπολογίζονται με αριθμητική αναγωγή σε ενιαία κλίμακα με μέγιστο τα 20.000 μόρια ή αντιστοίχως 22.000 ή 24.000 αν πρόκειται για Σχολή/Τμήμα με ειδικό μάθημα/μαθήματα.
  • Πόλη:
    το πολεοδομικό συγκρότημα, το οποίο μπορεί να απαρτίζεται από έναν ή περισσότερους Δήμους κατά την έννοια του άρθρου 1 του Ν. 3852/2010 (Α΄ 87), όπως τα πολεοδομικά συγκροτήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης, το κάθε ένα εκ των οποίων νοείται ως μία πόλη.
  • Τόπος σπουδών:
    Η Περιφερειακή Ενότητα που εδρεύει το Τμήμα ή η Σχολή φοίτησης.
  • Τόπος μόνιμης κατοικίας γονέων:
    Η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία οι γονείς διαμένουν μόνιμα ή έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία κατοικίας. Ειδικά για την περιφέρεια της Αττικής όλες οι Περιφερειακές Ενότητες που ανήκουν σε αυτήν νοούνται ως μία Περιφερειακή Ενότητα, με εξαίρεση τις Περιφερειακές Ενότητες Αγκιστρίου, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σπετσών, Τροιζηνίας – Μεθάνων και Ύδρας.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

deltio (1)

document (2)

 

ΠΗΓΗ– https://workenter.gr/ekpaideusi/eidiseis/mehri-pote-aitiseis-meteggrafon-kat-exairesi