ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ 2019

0
649

Κοινωνικό Μέρισμα 2019: Τι θα κρίνει την καταβολή – Πότε η απόφαση και οι αιτήσεις

Στην κρίση του πρωθυπουργού βρίσκεται το εάν θα δοθεί ή όχι φέτος κοινωνικό μέρισμα σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών.

Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας σχετικά με το κοινωνικό μέρισμα, «στην περίπτωση που προκύψει 1 δισ. ευρω υπερπλεόνασμα σύμφωνα κάτι που θα φανεί στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός είναι αυτός που θα κρίνει και θα αξιολογήσει πώς θα διανεμηθεί».

«Θέλουμε να υπάρχει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία, αν προκύψει υπερπλεόνασμα θα δούμε τι θα κάνουμε» τόνισε ο αρμόδιος υπουργός ενώ διευκρίνισε ότι το κοινωνικό μέρισμα αν δοθεί θα είναι για τελευταία φορά.

Το υπουργείο Οικονομικών σε κάθε περίπτωση, αναμένει τα τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού εντός του Νοεμβρίου όπου και θα κριθεί αν το ύψος του πλεονάσματος επιτρέπει την καταβολή κοινωνικού μερίσματος. Η οριστικοποίηση για το πότε ακριβώς θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων αναμένεται έως τις 20 Νοεμβρίου.

Πάγια θέση της κυβέρνησης είναι το υπερπλεόνασμα να αξιοποιηθεί πρώτα με φορολογικές ελαφρύνσεις με τον κ. Σταικούρα να επισημαίνει ότι υπάρχουν πολλές σκέψεις που αφορούν τόσο την πλευρά των φορολογικών ελαφρύνσεων όσο και των δαπανών.

«Πρόταγμά μας είναι να βοηθήσουμε τα μεσαία και τα χαμηλά εισοδήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, αναφερόμενος στους στόχους του νέου φορολογικού νομοσχεδίου. Όπως είπε, όσοι έχουν εισόδημα έως 8.500 ευρώ θα δουν μείωση του φόρου κατά 20%, ενώ για εισοδήματα άνω των 26.000 ευρώ η φορολογική ελάφρυνση θα κυμανθεί σε μονοψήφιο ποσοστό. Για τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα για τις μεσαίες η φορολογική ελάφρυνση θα ανέρχεται σε 41%.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα ενημερώσει τους Θεσμούς σχετικά με τις αποφάσεις της για το υπερπλεόνασμα, «αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα συμφωνήσουμε», κατέληξε ο κ. Σταϊκούρας.

ΠΗΓΗ-  https://workenter.gr/programmata-ergasias/eidiseis/koinoniko-merisma-2019-ti-tha-krinei-tin-katavoli-pote-i-apofasi-kai