ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΠΟΤ

0
2507

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων

Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων (Π.Ο.Τ.) 

(2θμιο σωματείο Αποφάσεις 125/2010 και 2/2015)

Τηλ.: 6909065204 – 6932737727 –   e-mail:pespo3t@yahoo.gr

Αρ. πρωτ.:001/2019      Αθήνα 12 Φεβρουαρίου 2019

Ενημερωτική Ανακοίνωση

Αρχαιρεσίες στην Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων (Π.Ο.Τ.) για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ευχαριστούμε τους συναδέλφους από ΟΛΗ την Ελλάδα για την στήριξη τους.

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό  Συμβούλιο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τριτέκνων  (Π.Ο.Τ.), που εξελέγη κατά τις εκλογές της 2-2-2019, ως ακολούθως:

Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: Ντιούδης Αντώνιος (Γιαννιτσά)

Α΄ Αντιπρόεδρος: Πουλάκης Γεράσιμος (Αθήνα)

Β΄ Αντιπρόεδρος: Τουρίκης Νικόλαος (Θήβα)

Γεν. Γραμματέας: Μεσουρίδου Θεοκλήτη (Αττική)

Αν. Γραμματέας: Βαρβάρου Ευφροσύνη (Εύβοια)

Ταμίας: Πρωτονοταρίου Νίκη (Σαλαμίνα)

Αν. Ταμίας: Γαλανόπουλος Κωνσταντίνος (Αιτωλοακαρνανία)

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Λιούλιος Ιωάννης (Τρίκαλα)

Αν. υπευθ. Δημοσίων Σχέσεων: Μπουγιουκλή Ιωάννα (Θεσσαλονίκη)

Αν. Μέλος: Χατζημίχος Ιωάννης (Τύρναβος)

Αν. Μέλος: Κολιώνης Χρήστος (Κιλκίς)

Εξελεγκτική Επιτροπή

Γένη Φανή (Εύβοια)

Παπαιωάννου Γεωργία (Σαλαμίνα)

Αποστολόπουλος Γιάννης (Αλμυρός Βόλου)

Θέμα 2οΕνιαία κάρτα τριτέκνων με την σφραγίδα της ΠΟΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΤ απεφάσισε ομόφωνα ως προς την ενιαία κάρτα τριτέκνων. Ο κάθε Σύλλογος – μέλος της ΠΟΤ θα σφραγίζει όλες τις κάρτες των μελών του, και με την σφραγίδα της ΠΟΤ. Σας αποστέλλουμε συνειμένη την σφραγίδα της ΠΟΤ, έτσι ώστε με ευθύνη του Προέδρου κάθε Συλλόγου, θα έχει και την σφραγίδα της ΠΟΤ προκειμένου να σφραγίζονται οι κάρτες.

Θέμα 3οΈκπτωση 10% στα υπερμάρκετ Σκλαβενίτης

Με την επίδειξη της κάρτας τρίτεκνου με την σφραγίδα της Ομοσπονδίας, υπάρχει έκπτωση 10% στα είδη οικιακού εξοπλισμού: Ένδυση, υπόδηση, λευκά είδη, είδη αυτοκινήτου, είδη ταξιδίου, βιβλία, παιχνίδια.

Θέμα 4οΔιορισμοί εκπαιδευτικών με τον νόμο Γαβρόγλου

Σύμφωνα με τον νέο νόμο Γαβρόγλουοι εκπαιδευτικοί, μόνιμοι / αναπληρωτές, θα ακολουθούν το νέο σύστημα μοριοδότησης, που είναι 3 μόρια ανά παιδί, και καταργούνται οι ποσοστώσεις.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει τον νόμο Γαβρόγλου, ζητά να καταργηθεί, και να επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς μοριοδότησης σύμφωνα με τον νόμο 4440/2016. Για τον σκοπό αυτό θα ζητήσει νέα συνάντηση με τους αρμόδιους του Υπουργείου Παιδείας.

Όσον αφορά το δικαίωμα προσφυγής των εκπαιδευτικών, και προκειμένου να είμαστε μέσα στα χρονικά όρια του δικαιώματος προσφυγής, ας ενημερωθούν οι τρίτεκνοι εκπαιδευτικοί μέλη των Συλλόγων άμεσα, προκειμένου να συμμετέχουν στην προσφυγή, δηλώνοντας τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά στο

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeI-3KU34QXyLsK79hzBagPKcDH7VnILw6WOfELu4FP4r4TLg/viewform

Θέμα 5ο : Διευρύνονται τα όρια ηλικίας για τους τρίτεκνους στο Δημόσιο

Ο μέχρι τώρα υφιστάμενος νόμος που λειτουργούσε ως ‘’κόφτης’’ και απαγόρευε στα παιδιά των Τρίτεκνων Οικογενειών να συμμετέχουν σε κάθε είδους διαγωνισμό προσλήψεων κλπ, από την στιγμή που το πρώτο παιδί υπέρβαινε το 25ο έτος της ηλικίας, παύει να υφίσταται.

Από τώρα και στο εξής θα μπορούν να περιλαμβάνονται παιδιά μέχρι ηλικίας 30 ετών (το τελευταίο), ανεξάρτητα από την ηλικία και την οικογενειακή κατάσταση των δύο πρώτων παιδιών.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για το ΑΣΕΠ, που ψηφήσθηκε πρόσφατα στη Βουλή, από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου,

προβλέπεται ότι, ως τέκνα τρίτεκνης οικογένειας νοούνται, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων, τα παιδιά τρίτεκνης οικογένειας που είναι άγαμα και δεν έχουν συμπληρώσει το 25o έτος της ηλικίας τους, ή το 30ό έτος εφόσον είναι φοιτητές ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους. Τα παιδιά που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία 67% και άνω συνυπολογίζονται ισοβίως ανεξαρτήτως ηλικίας.

Ο ορισμός του μέλους τρίτεκνης οικογένειας αφορά στον διορισμό/ πρόσληψη στη δημόσια διοίκηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του «νόμου Πεπονή» (2190/1994), ο οποίος προβλέπει ότι ποσοστό 10% των προκηρυσσόμενων θέσεων τακτικού προσωπικού, και προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, καλύπτονται από γονείς με τρία τέκνα, και τέκνα τρίτεκνης οικογένειας.

Ακολουθεί ο νόμος:

Όπου στις διατάξεις του ν. 2190/1994 (Α΄ 28) αναφέρεται η ιδιότητα τρίτεκνου γονέα και η ιδιότητα τέκνου τρίτεκνης οικογένειας ισχύουν οι ακόλουθοι ορισµοί:

α) Ως τρίτεκνος γονέας νοείται ο γονέας που έχει τη γονική µέριµνα και επιµέλεια τριών παιδιών από τον ίδιο ή διαφορετικούς γάµους, ή νοµίµως αναγνωρισθέντων, ή υιοθετηµένων, ή εκτός γάµου γεννηθέντων, τα οποία είναι άγαµα και δεν έχουν συµπληρώσει το εικοστό πέµπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους, ή φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύµατα και σε αναγνωρισµένα ως οµοταγή εκπαιδευτικά ιδρύµατα της αλλοδαπής, ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, και δεν έχουν συµπληρώσει το τριακοστό (30ό) έτος της ηλικίας τους. Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και όσα έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω, ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας.

 β) Ως τέκνο τρίτεκνης οικογένειας νοείται το τέκνο τρίτεκνου γονέα, το οποίο πληροί τα ηλικιακά όρια του προηγούµενου εδαφίου, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης των λοιπών τέκνων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν ισχύει για το Υπουργείο Παιδείας.

Θέμα 6ο : Αλλαγές στις άδειες των Δημοσίων Υπαλλήλων – Διευκολύνσεις σε όσους έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις

Κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες για τους τρίτεκνους υπαλλήλους στο Δημόσιο, και κατά πέντε (5) ημέρες, για τους πολύτεκνους υπαλλήλους, σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους.

Με τροπολογία  τροποποιούνται συγκεκριμένες διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα και του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων,  σχετικά με τις διευκολύνσεις στους υπαλλήλους με οικογενειακές υποχρεώσεις.

Ειδικότερα:

Αυξάνονται οι ημέρες άδειας με αποδοχές που χορηγούνται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους, και μονογονείς υπαλλήλους, για κάθε ημερολογιακό έτος, σε περίπτωση ασθένειας των τέκνων τους, ως εξής:

  1. κατά δύο (2) εργάσιμες ημέρες, για τους τρίτεκνους υπαλλήλουςδηλαδή επτά (7) εργάσιμες ημέρες, αντί για πέντε (5), που ισχύει,
  2. και για τουςμονογενείς τρίτεκνους υπαλλήλους οκτώ (8)εργάσιμες ημέρες, αντί για έξι (6), που ισχύει και
  3.  κατά πέντε (5) ημέρες, για τους πολύτεκνους υπαλλήλους, δηλαδή δέκα (10) εργάσιμες ημέρες, αντί για πέντε (5), που ισχύει.

H τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την «Ενδυνάμωση Ανωτάτου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.), ενίσχυση και αναβάθμιση Δημόσιας Διοίκησης και άλλες διατάξεις».

Θέμα 7ο : Άδεια για ανατροφή τέκνου σε μητέρες αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς

Κατατέθηκε η τροπολογία στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία θεσπίζεται το δικαίωμα  λήψης άδειας με αποδοχές,

διάρκειας έως τριών μηνών και 15 ημερών,

στη φυσική, θετή ή ανάδοχη μητέρα αναπληρώτρια εκπαιδευτικό ή μέλος του Ειδικού Εκπαιδευτικού  Προσωπικού , που χορηγείται για την ανατροφή του τέκνου της,

εφόσον δεν κάνει χρήση του ισχύοντος μειωμένου ωραρίου (δύο ώρες εβδομαδιαίως για τα δυο πρώτα χρόνια από την ημέρα γέννησης του τέκνου και εφόσον βρίσκεται σε ζωή).

Η εν λόγω άδεια χορηγείται αποκλειστικά μετά τη λήξη της ισχύουσας άδειας μητρότητας (άρθρο 11 παρ 1 του νόμου 2874/2000), ο χρόνος λήψης της δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο, και η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί, λήγει δε σε κάθε περίπτωση με τη λήξη της εργασιακής σχέσης της δικαιούχου εκπαιδευτικού.

Θέμα 8ο : Χρηματικό Βοήθημα στην αγρότισσα τρίτεκνη μητέρα

Ψηφίστηκε η επέκταση της παροχής χρηματικού βοηθήματος που δίνει η Αγροτική Εστία προς την αγρότισσα μητέρα. Μέχρι στιγμής αυτήν την παροχή την δικαιούνταν μόνο οι πολύτεκνες μητέρες. Από δω και στο εξής θα την δικαιούνται και οι τρίτεκνες αγρότισσες μητέρες.

Είναι ένα αίτημα το οποίο είχε υποβάλει η Πανελλαδική Ομοσπονδία Τριτέκνων μέσω του προέδρου της, ο οποίος είναι και μέλος του ΔΣ του ΟΠΕΚΑ.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος                                                      Η Γεν.Γραμματέας

Ντιούδης Αντώνης                                            Μεσουρίδου Θεοκλήτη