ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ ΘΑ ΔΙΑΝΕΜΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ

0
1724

Χιλιάδες μερίδες φαγητού ετοιμάζονται να διανείμουν και φέτος σε μέλη ευπαθών ομάδων πληθυσμού η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ) και περισσότερες από 35 κοινωνικές οργανώσεις της πόλης, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Σε σημερινή τους συνάντηση, οι εκπρόσωποί τους έβαλαν τις τελευταίες πινελιές, ενόψει της φετινής χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 21 Δεκεμβρίου 2018 νωρίς το μεσημέρι στην πλατεία Αριστοτέλους, ενώ άδραξαν την ευκαιρία για δικτύωση και προγραμματισμό για το 2019.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, μόνη της η ΚΑΘ ΑΕ, διένειμε 5.000 μερίδες σούπας.
Σε περίπου 130 τόνους ανέρχεται η ποσότητα των φρούτων και λαχανικών, τα οποία έλαβε από τους 53 εμπόρους του πυρήνα Γ΄ της ΚΑΘ η ομάδα που “τρέχει” το έργο Social Plate της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ (ΚΑΘ ΑΕ) στο πρώτο οκτάμηνο της λειτουργίας του (έναρξη 23/4/2018). Από αυτά, περίπου 76 τόνοι προσφέρθηκαν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ ταυτόχρονα την ίδια στιγμή αποτράπηκε η μετατροπή αυτής της ποσότητας σε οργανικό απόβλητο, όπως τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΘ ΑΕ, Δημήτρης Χαμπίδης, προσθέτοντας “τα προϊόντα αυτά, το είδος των οποίων εξαρτάται από την εποχή, δόθηκαν σε περισσότερες από 40 κοινωνικές ομάδες, με τελικούς αποδέκτες άνω των 15.000 μελών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες”.
Οι φορείς που συμμετέχουν στη διανομή (Κοινωνικά Παντοπωλεία, ΜΚΟ, Ιδρύματα, Συσσίτια Εκκλησιών) φτάνουν μέχρι στιγμής τους 40, ενώ στόχος αποτελεί αυτοί να αυξηθούν περαιτέρω, όπως τονίστηκε. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται οι: κοινωνικά παντοπωλεία δήμων Θέρμης, Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων Μενεμένης, Τράπεζα Τροφίμων Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, Δήμοι Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Νεάπολης Συκεών, ΙΝ Αγίου Αθανασίου Ευόσμου και Αγίου Γεωργίου Νεάπολης, Αλκυόνη, Οικόπολις, Ετεροτοποία, Philoxenia food and kindness in action, A αποστολική εκκλησία, Φάρος του κόσμου, ΔΟΜ Γιαννιτσά, Άρσις, Care Center – Κέντρο Φροντίδας προσφύγων, Χαμόγελο του παιδιού, ΚΕΘΕΑ Ιθάκη, Annapurna team, ενώ τελικοί αποδέκτες είναι οι ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Κατά τη σύντομη τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΑΘ, απαντώντας και σε σχετικές ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι ήδη γίνονται όλες οι απαραίτητες διεργασίες ώστε το Social Plate να μη λήξει όπως προβλέπεται εντός του 2019, αλλά να εξασφαλιστεί η συνέχιση και η ανάπτυξή του. “Βρισκόμαστε ήδη σε συνεργασία με το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, αλλά και με την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ψάχνουμε να βρούμε τη φόρμουλα εκείνη, που θα επιτρέψει το Social Plate να καταστεί θεσμός στη Θεσσαλονίκη” υπογράμμισε ο κ. Χαμπίδης, προσθέτοντας ότι “μέχρι τέλους 2018 η ΚΑΘ θα τους καταθέσει το φάκελο με το σχέδιο και εκτιμώ ότι άμεσα μετά θα έχουμε και την έμπρακτη στήριξη που χρειαζόμαστε”. Όπως διευκρίνισε, “από τις αρχές του 2019, οπότε και θα έχουμε σε κυκλοφορία το δικό μας φορτηγό, δυναμικότητας 3 τόνων, δουλεύουμε ώστε να λαμβάνουμε τρόφιμα από όλους τους εμπόρους της ΚΑΘ, ήτοι 270, αλλά και επιπλέον από -μεταξύ άλλων- λαϊκές αγορές και συνεταιρισμούς”. Σημείωσε “μπορούμε να φτάσουμε στη λήψη 500 τόνων” και απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των κοινωνικών οργανώσεων, τους ζήτησε τη στήριξή τους για τη διανομή, τονίζοντας ότι “βασική αρχή για εμάς και πιστεύω για όλους είναι η διαφάνεια”. Εκπρόσωποι των κοινωνικών οργανώσεων, μεταξύ άλλων, υπογράμμισαν την ανάγκη θέσπισης νομικού πλαισίου τόσο για τη δράση και λειτουργία τους, όσο και για τον εθελοντισμό, που όπως επισήμαναν χαρακτηριστικά “είναι δύσκολη υπόθεση στην Ελλάδα να βρεις εθελοντές”. Μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των κοινωνικών οργανώσεων που συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση που έγινε στην έδρα της ΚΑΘ με πρωτοβουλία της, επισήμαναν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι καθημερινά οι ανάγκες των ευπαθών ομάδων αυξάνονται και λέγοντας ότι από το 2016 ο αριθμός των ατόμων που ζητούν βοήθεια τριπλασιάστηκε, σημείωσαν ότι “παλαιότερα ο κόσμος και να είχε ανάγκη δεν τολμούσε να ζητήσει στήριξη”. Συμπλήρωσαν ότι ευεργετικά στην όλη διαδικασία επιδρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές δομές είναι πλέον περισσότερες και πιο οργανωμένες, ενώ υπάρχει και στενή συνεργασία μεταξύ τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here